Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Våga fråga om våld"

/
  • Det finns fortfarande brister i vårdens bemötande av kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

Personal uppmanas fråga om kvinnovåld.

Annons

Enligt en ännu opublicerad studie som Sveriges radios ekoredaktion tagit del av anser en tredjedel av personalen på Södersjukhuset i Stockholm att misshandlade kvinnor har sig själva att skylla. I Ljusdal har man satsat på bemötandet i vården och uppmanat personal att våga ställa frågor.

Ingen av vårdcheferna inom landsting- eller kommunalvård som tidningen talat med tror att det är brist på kunskap som är problemet. Snarare handlar det om att somliga drar sig för att ställa frågor kring våld i nära relationer.

Sekretesslagstiftningen gör det möjligt för vårdpersonal att slå larm om misshandel, även om patienten själv inte vill, först om brottet har ett minimistraff på ett års fängelse. Men det kan vara svårt att bedöma när sekretessgenombrott är berättigat och Kerstin Hallonqvist, verksamhetschef vid primärvården i Ljusdal menar att det viktigaste är att få kvinnan att våga berätta.

– Är det allvarligt så är det förstås bra att få bryta sekretessen men det måste ske i samråd. Det handlar om att få sådan omtanke och respekt förmedlad att man skapar det förtroendet.

I projektet Våga fråga, som genomfördes i Landstinget Gävleborg mellan 2002-2003, producerade landstinget inplastade lappar med råd och förslag på frågor som vårdpersonal kunde ställa. Våga fråga jobbade också med att sprida information på landstingets interna hemsida och redovisa ny forskning på området. Hemsidan finns kvar, men har inte uppdaterats det senaste året.

Ingen undersökning likt den från Södersjukhuset har utförts i Ljusdal, men Kerstin Hallonqvist tror att resultatet skulle bli annorlunda.

– Vi är nära befolkningen i vården här och det gäller inte bara när det kommer till kvinnomisshandel. I större städer med fler sjukhus att välja på är det nog en annan sak. Vi känner ett stort ansvar här, det finns bara vi.

Mer läsning

Annons