Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utträdet ur kyrkorna fortsätter

/
  • Folk fortsätter att gå ur svenska kyrkan. Församlingarna i Ljusdals kommun är inget undantag.

Ökande utträden ur svenska kyrkan har varit en realitet under lång tid. Kommunens församlingar är inget undantag. I en jämförelse med förra året ligger utträdena på ungefär samma nivå. Undantaget är Ljusdal - Ramsjö församling där 11 personer fler gått ur än 2009.

Annons

Församlingarna i trakten har under flera års tid stadigt tappat medlemmar. I år har Ljusdal - Ramsjös församling hittills haft 28 utträden och ett inträde. Samma siffra i juli förra året var 17 utträden och ett inträde. Enligt Ljusdal - Ramsjös kyrkoherde Anna-Lena Andersson finns det inga direkta strategier för att motverka utträdena. I stället handlar det om att upprätthålla en bra grundverksamhet.

– Det är klart att ekonomin är viktig för oss. Men det är också tråkigt att folk inte känner samhörighet med kyrkan. Det går dock inte att tvinga någon. Det vi kan göra är att ha en bra verksamhet, säger Anna-Lena Andersson.

I Färila pastorat, som innefattar församlingarna Färila-Kårböle och Los-Hamra, har utträdena slagit desto hårdare. De senaste två åren har man tvingats göra sig av med två härbren, ett församlingshem samt lokalerna på Stebbarsvallen. I juli 2009 hade de båda församlingarna elva utträden. I år vid samma tidpunkt ligger den siffran på åtta utträden.

Järvsö församling har i år haft åtta utträden. Det är två färre än i juli 2009 då tio stycken medlemmar valde att lämna in utträdesansökan.

Mer läsning

Annons