Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsläpp av avloppsvatten bakom badförbud i Kyrksjön

/
  • Det intensiva regnet i söndags fick vattennivån i Kyrksjön att stiga och överbelastade reningsverk att leda ut avloppsvatten i sjön.

Söndagens kraftiga skyfall tvingade reningsverket att föra ut avloppsvatten i Kyrksjön.
Det är anledningen till att badplatsen nu är stängd.

Annons

– Det är inget koncentrerat avloppsvatten utan det är uppblandat med regnvatten. Men vi vill ändå se till att ingen badar där och sedan blir sjuk, förklarar Sven Arne Persson, chef för Ljusdal Vatten.

Det var när det regnade i söndags som mängderna vatten blev för stora för reningsverket att hantera och delar av vattnet fick ledas ut i sjön.

Gata- och parkenheten har placerat en rad skyltar intill badplatser och bryggor runt sjön som varnar för att bada.

De stora regnmassorna har dessutom fått sjöns vattennivå att stiga. De linor som fungerar som avspärrningar för badplatsen i vattnet har förlängts för att synas. Under måndagen och tisdagen var personal från fritidsenheten ute med båt för att förlänga dessa linor som är förankrade med bojar i sjöbotten.

– Nu väntar vi på att vattennivån ska sjunka. Även toaletterna på badplatsen hålls stängda. Med dessa höga vattenmängder finns det risk att vattnet i toaletterna spolas ut i sjön, säger Alf Norstad på gata- och parkenheten.

Under måndagen togs vattenprover för att kontrollera om och när badplatsen kan öppnas.

Mer läsning

Annons