Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredningen om Böle som timmerterminal klar: ”Nu ska det tas upp politiskt”

/
  • Utredningen om timmerterminal i Böle har dragit ut på tiden, men är nu färdigställd, enligt Rolf Berg, utvecklare vid Ljusdals kommun.

Böle är det alternativ som det för tillfället fokuseras på när det kommer till en eventuell förflyttning av timmeromlastningen som sedan länge legat i centrala Ljusdal.
Utredningen är nu klar och inväntar politiskt beslut.

Annons

Under hösten har ett projekt angående Böle, sydost om Ljusdal vid Hybo, som timmerterminal pågått i samarbete mellan Ljusdals kommun, Trafikverket och näringslivet.

I början av hösten uttalade sig Trafikverket i frågan. De hade kommit fram till att Böle, ur deras synvinkel, är ett godtagbart alternativ. De menar också att det billigaste av de tre alternativen som finns med Böle som utgångspunkt kan godkännas.

Läs mer: Timret splittrar politiker

Enligt Rolf Berg, utvecklare vid Ljusdals kommun, har utredningen nu färdigställts. Det som tillkommit sedan i höstas är en beräkning av den förväntade ekonomiska nyttan både för kommunen, Trafikverket och näringslivet.

– Sen är det naturligtvis så att man kan ha olika uppfattningar om hur det här är framräknat. Det är ingen exakt vetenskap, man gör antaganden, säger Rolf Berg.

Nu är det upp till politikerna i Ljusdals kommun att bestämma sig om huruvida Böle är det alternativ man vill satsa på eller inte.

– Det är ju inte helt givet att kommunen ska medverka i detta naturligtvis. Det kan tänkas att industrin gör det själva också, men det är det som politiken ska tycka till om nu, säger Rolf Berg.

Läs också: Många miljoner för timmerterminal i Böle

Under nästa vecka kommer ett internt möte med de inblandade i Böle-frågan och kommunstyrelsens presidium äga rum. Det är kommunalråd Lars Molin (M) som kallat till mötet. Han har ännu inte nåtts av uppgiften att utredningen ska vara färdigställd.

– Det finns ett arbetsmaterial som man jobbar med och när det arbetsmaterialet är färdigt ska jag ta det till kommunstyrelsen, men eftersom det har dröjt så vill jag få information om var vi står i projektet, säger han.

Rolf Berg inför mötet:

– Innan dess kan jag inte säga något om hur de (politikerna) tänker sig processen framåt. Men vi vill att det här ska gå så fort som möjligt naturligtvis, alla som är inblandade i den här frågan vill det, säger Rolf Berg och fortsätter:

– Min gissning är att man försöker få upp det så snart som möjligt, men då ska det naturligtvis gå via utskottet och kommunstyrelsen för det är där de ska tycka till om detta.

Läs också: Timmerterminalen: Fortsatt fokus på Böle

Mer läsning

Annons