Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utredning före beslut om ensamkommande barn

Utredning och utvärdering måste göras innan Ljusdal beslutar om mottagande av fler ensamkommande asylsökande barn och ungdomar. Omsorgsnämnden vill ha en projektanställning som undersöker förutsättningarna.

Annons

Migrationsverket vill skriva avtal med fler kommuner om mottagande av ensamkommande asylsökande barn och ungdomar. I Ljusdal finns beslut sedan 2007 om att ta emot två till tre ensamkommande men däremot inget avtal med Migrationsverket.

Men frågan om mottagande är inte så enkel att den kan besvaras med ett rakt ja eller nej. Ska ett mottagande ske i familjehem eller i eget hem med ett visst antal platser. Ska ett sådant hem i så fall drivas i egen regi eller upphandlas? Vilket ansvar har kommunen på kort och lång sikt?

Frågan kompliceras dessutom av att ensamkommande barn inte är det gemene man i första hand tänker på. En mycket stor majoritet är nämligen pojkar i åldrarna 15-17 år, som nästan är vuxna och helst vill sköta sig själva men som betraktas som barn till dess de är myndiga.

Omsorgsnämnden vill utvärdera det mottagande som hittills skett och föreslår kommunstyrelsen att tillsätta en resurs motsvarande en heltidsanställning i form av en projektledare för utredning och utvärdering av tidigare beslut.

Mer läsning

Annons