Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utmaning och möjligheteri regional utvecklingsstrategi

Befolkningsutveckling och arbetslöshet är de största utmaningarna medan turismen och naturen är stora möjligheter. Det ska med i Gävleborgs regionala utvecklingsstrategi.

Annons

Region Gävleborg förbereder en ny regional utvecklingsstrategi, kallad RUS. Inför det arbetet får länets kommuner ange de viktigaste utmaningarna och de största möjligheterna för Gävleborgs utveckling.

Kommunstyrelsens allmänna utskott diskuterade frågan vid sitt möte på tisdagen. Men någon längre förberedelsetid har det inte handlat om. Inbjudan till arbetet med RUS stämplades nämligen in veckan efter midsommar.

– Region Gävleborg har bett om tre punkter men vi vill belysa fler angelägna områden, säger kommunalrådet Roland Bäckman (S).

De största utmaningarna för länet är den höga arbetslösheten och den negativa befolkningsutvecklingen. Men det finns fler. Dit hör exempelvis barnfattigdom, integrationen och det faktum att Gävleborg är ett relativt anonymt län.

Men Ljusdal vill också peka på ett antal möjligheter som kan bidra till att vända utvecklingen. Dit hör turismen, naturtillgångar och skog, närheten till Mälardalen, kommunal service med kvalitet, tryggheten och det differentierade näringslivet.

Frågan går nu vidare till kommunstyrelsen innan Ljusdals synpunkter skickas vidare till Region Gävleborg.

Mer läsning

Annons