Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppmärksammar rattfylleri

/
  • Maja Frost och AnnSofi Wikström kommer den 10e maj att anordna en informationsdag om rattfylleri.

Sommaren 2004 blev två vänner till Maja Frost och Annsofi Wikström ihjäl körda av en rattfyllerist. Nu ska de anordna en informationsdag om drog- och rattonykterhet på folkets hus i Järvsö till minne av sina vänner.
– Vi vill att folk ska öppna ögonen och inse konsekvenserna av sina handlingar när de har druckit alkohol, berättar tjejerna.

Annons

Maja Frost och Annsofi Wikström går sista året på arrangörsprogrammet vid Glada Hudik-skolan. Informationsdagen anordnas söndagen den 10e maj tillsammans med Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande (NTF), Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation (Snofed), räddningstjänsten i Ljusdal, vägverket och näringslivet i Järvsö.
Under dagen kommer man bland annat att kunna vara med i olika workshops, bland annat kan man få prova så kallade promille glasögon. P-O Girhagen från Snofed kommer att föreläsa om alkohol i samband med skoterkörning och man kommer visa filmen Gräsmark som är baserad på en verklig händelse. Inträdet är gratis, men man kommer att dra in pengar via fikaförsäljning och insamlingsbössor. Alla pengar kommer att gå till brottsofferjouren.

Man riktar sig främst till ungdomar som är på väg eller nyss har tagit körkort, men alla är givetvis välkomna.
– Vi vill inte bara dela ut broschyrer åt folk, vi vill även skapa en känsla av äkthet, bland annat kommer räddningspersonalen som jobbade när olyckan inträffade att närvara, berättar tjejerna.
Efter olyckan har tjejerna blivit mycket mer uppmärksamma på hur folk agerar när alkohol är inblandat.
– Det har hänt flera gånger att jag tagit nycklarna från folk som har tänkt köra fast de har druckit alkohol, berättar Maja.


Tjejerna har fått mycket god respons för det de gör och har även startat en grupp på Facebook som hela tiden får nya medlemmar. Både Maja och Annsofi har nyligen tagit körkort och de tycker att det är för lite information om alkoholen och dess skadeeffekter i utbildningen. De tycker också att straffet för rattfylleri är alldeles för lågt.
– Om man begår skattebrott kan man få 5 år, men kör man ihjäl två pojkar är man ute igen efter ett par år, det är snedvridet på nåt sätt, säger Maja.

Mer läsning

Annons