Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppe med tuppen för att se fåglar

/

Det blev tidig morgon för 23 elever från Slottegymnasiet och Stenhamreskolan i onsdags morse. Klockan sju stod de på Kläppaängarna i Ljusdal redo för fågelskådning tillsammans med Tony Persson.

Annons

Tonåringarna hade knappt hunnit gnugga sömnen ur ögonen, men fågelkännaren Tony Persson fångade ändå snabbt deras intresse med sina insikter och berättelser om fåglarnas liv.

– För att känna igen de olika fåglarnas sång kan man ha olika ramsor, tipsade Tony Persson.

Den svartvita flugsnapparen låter ungefär som kiwi-kiwi-kiwi–chip-chip-chip.

Sveriges vanligaste fågel, lövsångaren, sjunger i moll på slutet i en ramsa som kan låta som "vi som hade det så bra och så blev det så här".

Det som sätter igång fågelkvittret på våren är ljuset, solen när den lyser på fågelns huvud, där tallkottkörteln sitter.

Det finns hela 10 000 olika fåglar i världen. 186 av dem har genom åren setts på Kläppaängarna, i området mellan älven och järnvägen, berättade Tony.

Lite gråväder följdes snart av duggregn, och sedan öppnades himlens portar för fullt. Men eleverna strävade tappert vidare i sitt fågelskådande.

Det här var ett samarbete mellan Stenhamreskolan och Slottegymnasiet som syftar till att få högstadieelever mer intresserade av naturvetenskapliga ämnen.

Mer läsning

Annons