Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt projekt ska avslöja soldatlivet

/
  • Katarina Eriksson från länsmuseet var på onsdagen i Kårböle för att informera inför de stundande utgrävningarna i Kårböle skans,

Ett för Sverige unikt arkeologiskt projekt drar nästa vecka igång i Kårböle.

Annons

En utgrävning av ett medeltida militärt befästningsverk, en skans, har aldrig tidigare skett i en så välbevarad skans som Kårböle skans.

Under tre dagar, med start på onsdag i nästa vecka, kommer personal från länsmuseet tillsammans med frivilliga ortsbor att börja gräva sig ned i Kårböle skans för att kunna rekonstruera hur soldater bodde i dessa skansar under 1600-talet, då de var befästningsverk för att försvara landets gränser mot Norge, som då låg under danskt styre.

Den nuvarande skansen är ett minne från kriget med danskarna 1644-45. Dåvarande befälhavaren vid skansen, major Mathias Francken, lät rusta upp skansen och gav den utformning som man i dag kan skönja under lager av mossa, ris och träd.

Enligt en planritning, som 1912 upprättades av löjtnanten vid Dalregementet, G Westerlund, kan man mycket detaljerat se vallar, gravar, manskapets inkvartering och vallen som förstärkte en vägspärr.

74 bostäder, där sex man var inkvarterade i varje, fanns inom vallarna, som omgavs av breda vattenfyllda vallgravar.

Syftet med utgrävningen är att kartlägga hur dessa bostäder var utformade och under vilka förhållanden som soldaterna vistades i dem. Man vet genom skriftlig dokumentation från samtida uppgiftslämnare att bostäderna var gropar, som grävts ut i marken och där trätak lagts över dem.

Katarina Eriksson från länsmuseet besökte på onsdagen Kårböle för att informera om den förestående utgrävningen.

– Ingen annanstans i länet har en utgrävning av en sådan här anläggning skett tidigare, så det här är en pionjärutgrävning, sade hon. Och hon förväntar sig många intressanta fynd, som ska kunna kasta ljus över hur soldaterna hade det i dessa befästningar.

Utgrävningen sker under tre dagar, till mer har man i dagsläget inte pengar, ett anslag på 45 000 kronor har Kårböle byalag fått från länsstyrelsen. Under den tiden hoppas hon att man ska kunna kartlägga en av de 74 soldatbostäderna samt göra ett tvärsnitt i en av vallarna.

Utgrävningen kommer att noga dokumenteras i en rapport och det är inte uteslutet att det kan bli fortsatta utgrävningar i skansen. Görs stora intressanta fynd under nästa vecka hoppas hon kunna intressera arkeologiska instanser på riksplanet för en fortsättning och då med en mer omfattande utgrävning.

Att rekonstruera skansen på plats är dock inte möjligt. Efter avslutade utgrävningar måste all jord och torv läggas tillbaka på ursprungsplatsen och skansen ska förbli i samma skick som idag, enligt kulturminneslagen. En rekonstruktion av skansen får i så fall ske på annan plats.

Mer läsning

Annons