Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unika orglar i Ljusdal lockar kyrkomusiker till stor festival

/
  • Kantor Anneli Aspengren Sköld är en av organisatörerna av orgelfestivalen i Ljusdals kyrka. ARKIVBILD
  • På läktaren i Ljusdals kyrka står två mycket intressanta orglar som representerar olika delar av musikhistorien. Dessa står i centrum när det ordnas orgelfestival i Ljusdal söndag-tisdag.

Orgelmusik i tre dagar bjuder Ljusdals kyrka in till med start på söndag.

Annons

Ljusdals kyrkas två renoverade orglar är riktiga dragplåster den 19–21 juni. Då vankas det stor orgelfestival med konserter och undervisning för kyrkomusiker från Stockholm till Piteå.

Festivalen börjar med en konsert med en av världens främsta orgelmusiker, Hans-Ola Ericsson. I centrum hamnar förstås de två unika orglarna som står på läktaren i Ljusdals kyrka. Högintressanta exemplar som representerar olika perioder i musikhistorien. Den ena är en Gren & Stråhleorgel från 1700-talet med barockklang och den andra en Setterqvistorgel från 1930-talet, med romantisk karaktär.

Hans-Ola Ericsson kan spela på båda – han behärskar såväl det historiska spelet på orglarna liksom moderna kompositörer som John Cage och Oliver Messiaen.

Han har gett konserter runt om i världen och har fått många utmärkelser. Extra intressant är det att han också lett flera restaureringsprojekt av orglar, bland annat i Övertorneå och i Stockholm. Under åren som professor i Piteå var det han som ledde arbetet med att bygga en stor modern orgel Accusticum vid Musikhögskolan i Piteå.

Kyrkomusikerna kommer för att få undervisning av Hans-Ola Ericsson och chansen att spela på orglarna under två dagar. Även andra orgelintresserade kan komma med och lyssna på dessa "Masterclass"-kurser.

– Det är inte ofta man kan få en så förnämlig lärare som Hans-Ola så det gäller att passa på, säger Anneli Aspengren Sköld, kantor i Ljusdal Ramsjö församling som själv anmält sig som elev.

Det är också hon som fått rycka in och knyta ihop de sista trådarna i evenemanget när projektets motor, organist Masako Karlsson, fått förhinder på grund av sjukdom.

En av de medverkande under festivalen är även orgelbyggare Hans-Petter Schröder som kan berätta om orglarna i Ljusdal och arbetet med att restaurera dem till ursprungligt skick.

På tisdag kväll blir det en konsert med kursdeltagarna som spelar på orglarna.

Mer läsning

Annons