Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomstiden blir allt längre

Större valmöjligheter men också ökad stress. Så ser verkligheten ut för unga vuxna som ska ta sig in på arbetsmarknaden i Sverige i dag.

Annons

Ungas väg in i vuxenvärlden ser inte längre ut som den gjorde förr. Turordningen jobb, boende, familj är inte alltid given i ett samhälle där de trygga jobben blir alltmer sällsynta. Det menar Gunnar Gillberg, forskare vid Institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det är helt relevant att prata om en förlängd ungdomstid nu där unga vuxna bor hemma allt längre, skaffar barn senare och skaffar egen bostad senare. Det skapar en ny livsfas där man både är vuxen och lever under ungdomsförhållanden, säger han.

Etableringsåldern, den ålder då minst 75 procent av en årskull är sysselsatt ligger på 26 år enligt de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB. Men det betyder inte att man då också skaffar permanent boende och familj.

Mer om vad den nya livsfasen får för konsekvenser och vad Gunnar Gillberg tror att den beror på kan du läsa i lördagens Ljusdals-Posten. Där kan ni också läsa om 27-åriga Josefin Carlsson från Vålsjö som redan hunnit vara egenföretagare, bli mamma och återvända till skolbänken.

Mer läsning

Annons