Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomshem i Järvsö blir asylboende

/
  • Lars Uhlander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn, informerade och svarade på frågor från närboende och andra berörda.

På tisdag nästa vecka kommer en grupp asylsökande flyktingar för att bo på före detta ungdomshemmet i Kramsta, Järvsö. Migrationsverket var i Järvsö på torsdag kväll för att informera omkringboende och svara på frågor.

Annons

Migrationsverket har hyrt det före detta ungdomshemmet i Kramsta på ett år av Jaana och Peter Hertzman.

Det blir mellan 15 och 18 personer, kvinnor och barn, som ska bo där. De kommer från Somalia, Eritrea, Iran och Irak.

Just nu anländer rekordmånga flyktingar till Sverige, berättade Lars Uhlander, enhetschef på Migrationsverket i Söderhamn. Han har fått uppdraget att ordna 624 platser i Gävleborgs län.

Tidigare finns i Ljusdals kommun flyktingar som redan har uppehållstillstånd. Det här är människor som har sökt, men ännu inte fått uppehållstillstånd. De ska bo i Kramsta tills deras fall är utredda, vilket kan ta från ett par veckor till flera år.

När flyktingarna anländer har de fått en basutrustning. De har ett identitetskort som berättar att de är asylsökande, busskort och ett plastkort så att de kan handla, på bland annat Ica.

De bor två vuxna i varje rum. De får 2 200 kronor i månaden att leva på. Det ska räcka till allt, utom hyran.

Det kommer inte att finns någon personal placerad på ungdomshemmet utan de asylsökande får klara sig själva.

Barnen, de flesta i åldrarna 2–6 år, har rätt att gå i skola och förskola. De är inte tvungna att gå i skola, men de flesta brukar vilja det.

Mer läsning

Annons