Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomarna flyr Ljusdal

Varannan ungdom i Ljusdals kommun väljer att dra när det är dags för gymnasiestudier.

– Konkurrensen om gymnasieeleverna är stenhård i dag, säger Malin Ängerå (S), barn- och utbildningsnämndens ordförande.

Annons

Av de 222 elever som slutade nian i kommunen i våras har 106 valt att flytta från kommunen för att studera på annan ort. Samtidigt har 74 elever från andra kommuner valt att flytta till Ljusdal för att studera.

– För Ljusdals del är det ju oerhört negativt. Men det behöver ju inte vara negativt för eleverna, det är ju deras eget val som styr, säger Malin Ängerå (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ljusdals kommun.

Ett arbete med att se över hur de olika hälsingekommunerna kan samverka gällande gymnasiet och dess programutbud pågår sedan en tid tillbaka. En av tankarna är att det ska finnas färre program på varje gymnasium, men att samarbetet mellan de olika gymnasierna i Hälsingland ska öka så att valmöjligheterna för eleverna finns kvar.

Men det finns kritiker som menar att nedläggningar av program på de olika gymnasierna kommer att resultera i att elever inte vågar söka till exempelvis Slottegymnasiet, eftersom det känns osäkert. Den kritiken avfärdas av Malin Ängerå.

– Diskussionen måste breddas. Vi tittar alldeles för mycket på det här med programutbudet, säger hon.

Malin Ängerå tror att kvalitet måste gå före kvantitet för att gymnasieskolan i Ljusdal ska bli attraktiv.

– Det kommer alltid att finnas de som vill sticka, men kan vi tydliggöra vad vi kan erbjuda dem som väljer att studera här, inte bara i framtiden, utan här och nu, då är vi en bit på väg tror jag, säger Malin Ängerå.

Mer läsning

Annons