Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga i Ljusdal avstår GHB

I helgen dog en 18-årig flicka i Bollnäs, dödsorsaken är ännu inte fastställd men misstankar finns att hon fått i sig drogen GHB.

I Bollnäs har man länge haft problem med GHB, i Ljusdal verkar ungdomarna avstå.

Annons

– Vi vet att unga härifrån åker till Bollnäs och går på ungdomsdisco, och vi hade trott att GHB-användningen skulle sprida sig hit. Men det verkar den inte ha gjort för vi hör inget alls om det, säger Alf Andersson vid Ljusdalspolisen.

Roger Edäng på Tryggve bekräftar:

– Nej, det verkar inte som GHB förekommer i Ljusdal. Men andra droger är ett ständigt problem, men det är inte bara bland unga.

Just GHB klassas som något av en ungdomsdrog, den är relativt billig. Problemet är att den är oberäknelig:

– En kapsyl motsvarar ungefär två starköl, berättar Alf Andersson. Men eftersom man aldrig vet hur mycket den är utspädd är risken stor att ungdomarna doserar fel. Då blir de medvetslösa.

– Och det blir farligt när man blandar med alkohol.

Under oktober-december i fjol hittades sju personer medvetslösa i Bollnäs. Troligen efter att ha brukat GHB. Och i helgen avled alltså en 18-årig kvinna som deltog i en privat fest i en lägenhet. Tidigt på söndagsmorgonen fördes hon livlös till akuten av två yngre män. Men trots intensiva upplivningsförsök gick hennes liv inte att rädda.

Under helgen omhändertogs dessutom två unga män i mycket dåligt skick på två olika håll i Bollnäs. En av männen på gränsen till medvetslös. Båda männen misstänks ha varit påverkade av GHB.

 

 

Morgan Eliasson

Lisa Åberg

Mer läsning

Annons