Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tyvärr dödas väldigt många djur"

Älgar och rådjur går gärna på järnvägen under snörika vintrar. Ett val som ofta slutar med att de blir påkörda av tåg. När sedan örnar äter av kadavren blir även de påkörda.

Annons

Snörika vintrar som denna och den föregående ökar antalet djur som blir påkörda av tåg. För Norra stambanan, som går mellan Gävle/Storvik och Ånge, har 132 rapporter om påkörda djur upprättats för det senaste tolv månaderna.

- Och det kan vara flera djur i samma rapport. Tyvärr dödas väldigt många djur, främst älg och rådjur, säger Tommy Lindberg, banförvaltare för Norra stambanan.

När älgar och rådjur blir påkörda drar kadavren till sig örnar, som äter av köttet. På Norra stambanan dödades en örn i närheten av Ramsjö i början av december.

Banverket anlitar entreprenörer för att ta bort döda djur från spåren. I avtalet med entreprenören för Norra stambanan finns inget krav på hur snabbt kadaver ska tas bort. Men rapporterna om påkörda djur visar att det oftast sker inom ett dygn. Ibland har entreprenören svårt att hinna med.

- De ska även röja snö. Det blir en konflikt om vad som ska prioriteras högst.

Mer läsning

Annons