Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsvård för unga ökar drastiskt

Tvångsvård av barn och ungdom har varit sällsynt i Ljusdals kommun. Men nu har åtta sådana beslut fattats bara sedan i november.

Annons

–Trenden är lika i hela landet. Läget här och i Bollnäs är ungefär detsamma. Där har de haft elva ärenden sedan nyår, säger Chatarina Plomér, enhetschef för omsorgsförvaltningens barn- och familjeenhet.

Det är lagen med särskilda bestämmelser om vård för unga, LVU, som gäller i dessa fall. Det som skiljer sig från ingripande enligt socialtjänstlagen är att LVU är tvingande och kan i vissa fall innebära att vårdnaden för en minderårig går över från föräldrarna till kommunens socialtjänst.

– Det är fortfarande så att vi totalt sett i Ljusdals kommun har ett 20-tal placeringar per år. Men skillnaden är alltså de kraftigt ökade LVU-placeringarna, säger Chatarina Plomér.

Det kan röra sig om barn upp till 18 år där det är omsorgssvikt i hemmet, i vissa fall genom föräldrarnas missbruk eller psykiska sjukdom eller våld inom familjen. Eller så kan det vara ungdomar 13-20 år som genom eget beteende, till exempel missbruk eller kriminalitet, måste tas omhand.

– Den svåra ekonomiska situation som många föräldrar befinner sig i dag är en viktig orsak till dessa problem, säger Chatarina Plomér.

Mer läsning

Annons