Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsförsäljning av bostäder ökar

/

Tvångsförsäljning av bostäder ökar, och kronofogden befarar att det kommer att ske fler i framtiden. I Ljusdal har antalet betalningsföreläggande ökat mest i Hälsingland.

Annons

Under senaste tiden har kronofogden annonserat betydligt mer om exekutiva auktioner i tidningen än tidigare. Exekutiv auktion är när kronofogden tvångsförsäljer till exempel ett hus på auktion för att fordringsägarna ska få betalt.

Kristin Alm, enhetschef på kronofogden, tror att huvudorsaken till de många auktionerna i Hälsingland är att handläggningstiderna i Falun varit långa, och att de fastighetsauktioner som nu annonseras har utmätts långt tidigare.

– Däremot ser vi att antalet auktioner kommer att öka i framtiden, dels beror på den allmänna ekonomiska situationen och att betalningsanmärkningarna ökar.

Betalningsföreläggande är första steget mot en utmätning. Under 2008 slog antalet ansökningar om betalningsföreläggande till Kronofogden alla rekord och passerade miljonstrecket för första gången någonsin. Kronofogden har sedan sista kvartalet 2008 sett en eskalering i ökningstakten. Sista kvartalet 2008 var det 261 077 första kvartalet 2009 var det 312 678.

Ökningen i länet var drygt 10 procent under 2008. Ljusdal hade den högsta ökningen, 14 procent, från 2 551 inkomna ärenden 2007 till 2 909 2008.

Mer läsning

Annons