Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män med Ljusdalskoppling misstänks ha lurat SAS på miljonbelopp

/
  • Två 29-åriga barndomsvänner med koppling till Ljusdals kommun misstänks ha lurat flygbolaget SAS på miljonbelopp.

Två män med koppling till Ljusdals kommun misstänks ha utnyttjat ett hundratal SAS-kunder och lurat flygbolaget på miljonbelopp.

Annons

Det var i november i fjol som härvan avslöjades. En 29-årig man, som jobbade på ett kundtjänstföretag utanför kommunen med uppdrag för SAS, hade under flera månader satt i system att göra extra utbetalningar som såg ut att gå till flygbolagets kunder, rapporterar Aftonbladet.

Kunderna, som av olika anledningar krävt ersättning av SAS, fick också pengar – men 29-åringen gjorde även ytterligare utbetalningar i kundernas namn.

Läs också: Anställd åtalas för miljonfiffel

Dessa pengar hamnade på mannens eget konto eller till konton som en jämnårig vän hade öppnat. Vännen i fråga är bosatt i Ljusdals kommun och de två männen ska vara barndomsvänner och uppvuxna i kommunen.

Idén till bedrägeriet fick 29-åringen på kundtjänstföretaget i maj 2015, säger han i polisförhör. Genom att kopiera kundernas namn och adress men ange ett annat bankkonto skapade han utbetalningar som gick direkt till honom eller till konton som hans barndomsvän skapat, skriver Aftonbladet.

Läs också: Hon kan inte ha missat insättningar på 3 miljoner

För pengarna ska männen ha köpt fordon, reservdelar och elektronikprylar.

Enligt åtalet rör det sig om drygt 1,7 miljoner kronor fördelat på drygt 100 utbetalningar mellan maj och november 2015 som såg ut att gå till SAS-kunder.

Den 8 mars ställs barndomsvännerna inför rätta i Östersunds tingsrätt. Den tidigare anställde misstänks för grov trolöshet mot huvudman och hans barndomsvän misstänks för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman alternativt grovt penningtvättsbrott.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons