Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Vargvalpar på Järvzoo bytte mamma

/
  • Medieuppbådet var stort när vargvalpar skulle byta mamma på Järvzoo, här trängs tv-, radio- och tidningsfolk med vargexperterna.

Under stor mediebevakning flyttades på torsdagen två vargvalpar från en vargtik till en annan på Järvzoo.

Annons

Valpflytten ingår i de försök som görs på svenska djurparker inför en flytt av djurparksvalpar till vilda vargtikar nästa vår.

Tanken är att vargvalpar från svenska djurparker ska kunna ge den inavlade svenska vargstammen ett värdefullt genetiskt tillskott.

Regeringen har gett Jordbruksverket och Naturvårdsverket uppdraget att stärka den svenska vargstammen och Svenska djurparksföreningen har gått med på att aktivt hjälpa till.

När valpar på torsdagen flyttades mellan de båda vargtikarna på Järvzoo hade man redan gjort motsvarande manöver på fem andra djurparker, i Orsa och Nordens ark i Sverige och på tre djurparker i Norge.

– Allt har gått bra hittills, sa Mats Amundin, forskningschef på Kolmården, som leder projektet.

På Järvzoo flyttades två fyra dagar gamla valpar från en tik som hade fem valpar, till en tik som också hade fem egna, en vecka äldre valpar. Försöket går bland annat ut på att se om det går bra att samsa större och mindre valpar hos samma tik. Vilda vargar föder tidigare på våren än djurparksvargar.

Mer läsning

Annons