Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV+TEXT: Nio får dödade i vargattack – Christer var 40 meter från vargen

Vid sextiden på tisdagsmorgonen gick Christer Strandberg i Letsbo ut för att rasta sin hundvalp när han upptäckte att fåren befann sig i fel hage. Bara 40 meter bort hittade han anledningen – en varg – som dödat 9 av hans 19 får.

Annons

Läs mer: Länsstyrelsen om vargattackerna: "En skadebild som sticker ut"

Det började som vilken annan dag som helst när Christer Strandberg skulle rasta hunden innan avfärden till jobbet på byggfirman. Knappt hann Christer komma ut ur huset innan han anade att något var fel. Fåren, som vanligtvis befinner sig i en egen hage, hade i stället samlats i den intilliggande kohagen. När Christer Strandberg såg sig omkring upptäckte han med förvåning anledningen.

– Ja vad tänker man då, vad fan, en varg?! Jag har väl aldrig sett en varg mer än på en djurpark, säger fårägaren som berättar att rovdjuret befann sig bara fyrtio meter ifrån honom.

Christer ropade och lyckades skrämma bort vargen.

– Sen var det bara att gå och leta får, för då visste jag att det var något får som var taget.

Av de totalt 19 får som Christer Strandberg hade hittade han nio döda – utspridda i hagen och nere vid ån. Rovdjursstängslet som han använder sig av för att skydda sina djur hjälpte inte den här gången och nu är Christer är orolig för resten av sina djur. Han tror risken är stor för att vargen gör ett återbesök.

– Jag får försöka hitta på något, säger han.

Läs även: Så skrämmer du bort vargen

Länsstyrelsens naturbevakare Hans Nordin besökte platsen efter attacken. Han tror att vargens besök kan ha pågått i ett par timmar.

– Det är inte gjort på en minut. Den har dessutom ätit ganska mycket på ett får.

Att veta vilken individ det rör sig om är svårt då spårning inte kan göras förrän marken är snötäckt, men Hans Nordin tror att attacken kan ha ett samband med de många andra vargincidenter som inträffat i närområdet under den senaste tiden.

TV: Minns du det här vargmötet?: Vargen jagade Jesper: "aldrig varit med om något äckligare i mitt liv"

Läs mer: Varg skjuten efter hundattack

Läs mer: Varg sägs ha siktats i Hudiksvall

Mer läsning