Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Dagens lunch i försvarets kokvagn

/

I iskall vinterkyla lagade restaurangelever från Slottegymnasiet gulaschsoppa till lunch i en militär kokvagn under onsdagen. Försvaret testar nya vägar för att väcka ungdomars intresse, bland annat för arbete som förplägnadspersonal.

Annons

- Det är jättebrist på kokpersonal i hela Gävleborgs län, säger Helen Forsblom, yrkesinformatör och kokchef på Försvaret.

Hon och hennes kollegor är ute och informerar ungdomar om vilka utbildningar de kan gå och vilka karriärmöjligheter som finns inom försvarsmakten.

- De som är nyfikna kan vara med och prova på hur en kokvagn fungerar.

Sebastian Tångring lägger smör i ett stort stekkärl tillsammans med bitar av fläskkött. Han försvinner nästan bakom det bolmande ångmoln som bildas i kylan.

- Det är kul att testa, men lite kallt kanske. Jag vet inte om jag skulle vilja jobba med det här, säger han.

Carolina Larsson tycker det är en intressant upplevelse.

- Det är roligt att se hur det går till. Det är lite annorlunda med kokvagnen, säger hon.

Helen Forsblom arbetar till vardags i ett travstall i Järvsö. Hon gick med i Lottakåren 2009 och är nu placerad i insatskompaniet i Hälsingland. Hon har själv gått restaurangprogrammet på Slottegymnasiet.

- Jag tog studenten år 2000. Det är en bra grund att stå på, man får testa mycket. Men jag fick aldrig prova en kokvagn, säger hon med ett leende.

För att bli förplägnadspersonal inom försvaret behöver man inte vara kock i det civila, berättar kollegan Gunnar Wanzelius.

- Huvudsaken är att man är intresserad. Man kan gå en tvåveckors grundläggande soldatutbildning för frivilliga, GFU, och sedan två månaders utbildning i fältmatlagning, säger han.

Mer läsning

Annons