Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuva Maja drömmer om teatern

/
  • Tuva Maja Jansson studerar vid Scengymnasiet i Stockholm. Drömmen är att bli skådespelare.

Färilabon Tuva Maja Jansson flyttade till Stockholm som femtonåring för att studera vid Scengymnasiet. Nu är hon på väg mot sin dröm att bli skådespelare.

Annons

I dag är Tuva Maja 18 år och går sitt sista år på estetiska programmet med teaterinriktning.

Övergången från att bo hos mamma och pappa i Kilbo till att vara inneboende student i Stockholm var stor men ändå relativt problemfri för Tuva Maja. Hon visste vad som väntade, hade förberett sig väl och därmed blev denna omställning varken särskilt överraskande eller läskig.

Hon brukar säga att hon har ett Stockhomsliv och ett Ljusdalsliv, samt att hon verkligen trivs med det då det ger henne en möjlighet att byta verklighet.

Tuva Maja Jansson tycker att det är en större tillgänglighet om man vill göra saker i Stockholm, men att man har ett större socialt utbyte i Ljusdal trots att det är så mycket mindre här.

Att det blev just Stockholms scengymnasium berodde mestadels på deras samarbete med Stockholms Stadsteater. I första sökningen var scengymnasiet inte Tuva Majas förstahandsval, men efter ett besök och ett antagningsprov ändrade hon inställning. Teater har hon alltid varit intresserad av och samarbetet med statsteatern var ett stort plus som också innebar en möjlighet att få se hur det går till på en riktig teater, möta skådespelare och kanske få vara med på riktigt någon gång berättar Tuva Maja.

Att gå på scengymnasiet är dock ingen garanti för att man får vara med och spela på Stadsteatern, men i uppsättningen av Spökhotellet var Tuva Maja en av de gymnasieelever som blev utvald.

Mer läsning

Annons