Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusen tallar vräktes omkull

/

Stormvindarna som förra veckan drog fram genom Korkrogens skogar satte djupa spår. Röjningen har påbörjats och det är uppskattningsvis ett tusental tallar som ska rensas bort ur skogen.

Annons

Minst sex markägare drabbades av förödelsevindarna som med stor sannolikhet var en tromb. Förutom omkullblåsta tallar drabbades enligt Fortum över 1500 personer av strömavbrott och vindarna åsamkade även en viss mängd skada på privat egendom. Nu börjar arbetet med att plocka bort de vindfällda träden ur skogen.

Någon total arbetstid är de facto svår att sia om, då de kaosartade skogspartierna som drabbades av stormen kan vara svåra att bemästra.

Ekonomisk lindring är inte någonting du som markägare kan räkna med. Så länge marken inte är försäkrad mot stormar kan du bara räkna med pengarna du så småningom säljer virket för.

Magnus Larsson, inspektör på Mellanskog, reder ut den ekonomiska biten.

– Flera tallar som har blåst omkull skulle ha stått och växt på sig i nästan 20 år till innan avverkning, massan skulle alltså ha blivit större. Det är så markägarna förlorar på de omkullvräkta träden, säger inspektör Larsson.

Lägg till det att skogsvårdslagen säger att du som markägare är skyldig att plocka bort omkullblåsta träd om det rör sig om mer än fem kubikmeter per tio tusen kvadratmeter.

– Det tillkommer alltså kostnad för maskin och förare också, det är till och med så att det är dyrare att hyra in en förare för att ta bort vindfällda träd, det tar längre tid.

Mer läsning

Annons