Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots ny lag – inte alla lärare har lärarlegitimation inför skolstart

/
  • På Öjeskolan i Järvsö arbetar denna termin bara lärare som är utbildade eller är under utbildning.
  • Lena Tönners Ångman är chef för utbildningsförvaltningen i Ljusdals kommun och arbetar för att få fler behöriga lärare till kommunen.

Nu börjar skolan och enligt en ny lag måste lärare nu vara legitimerade för att sätta betyg. Men alla lärare i Ljusdals kommun kommer inte att vara behöriga.

Annons

– Tittar vi på situationen i Ljusdal finns det, som i övriga Sverige, för få utbildade lärare och för många tjänster som är vakanta. Vi har tappat några lärare under sommaren som har fått jobb på hemorten, säger utbildningschefen Lena Tönners Ångman.

En av de kommunala skolorna har dock bara behöriga lärare den kommande terminen.

– Öjeskolan har jag som gott exempel. De har lyckats rekrytera fem utbildade lärare inför skolstart. Där är alla lärare utbildade eller är under utbildning. Det är jättebra.

En av orsakerna till att kommunen har svårt att konkurrera om lärare med legitimation är löneutvecklingen, tror Lena Tönners Ångman.

– Vi måste lyfta lärarnas löner, det är en viktig framgångsfaktor att få lärare till Ljusdal.

Nu har man tagit beslutet att obehöriga lärare bara ska anställas en termin i taget. Ingen obehörig lärare får fast anställning.

– Nej, det får vi inte enligt skollagen. Vi vill absolut ha 100 procent behöriga lärare.

Lena Tönners Ångman arbetar också med en lokal rekryteringsstrategi som bland annat handlar om att kartlägga alla kompetenser och ämnen.

– Det har vi en totalbild på. Nu ska jag börja med åtgärder, hur vi ska kunna rekrytera fler. Där måste politiken ta ansvar för vilka pengar de är beredda att satsa på rekrytering och ha en strategi för det.

Ett sätt att locka ungdomar till yrket tror hon kan vara med hjälp av lärlingsplatser, där arbetslösa ungdomar med högskolebehörighet får prova på läraryrket under ett halvår.

– Jag tror också att vi måste ut och profilera oss mer som kommun, uppsöka lärosäten och arbeta mer aktivt.

Friskolorna Vintergatan och Tallbacken har bägge 100 procent legitimerade lärare till detta läsår. Det saknas ännu siffror för de kommunala skolorna, men förra läsåret hade 58,5 procent lärarlegitimation och behörighet.

– Vi kommer att få in underlag från alla skolledare på fredag. Då får vi den totala bilden på hur många tjänster har tillsatts med obehöriga lärare och hur vi har löst situationen för hur betyg och bedömningar ska sättas, säger Lena Tönners Ångman.

Mer läsning

Annons