Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots kritik blev det ja till högre verk i Högkölen

/

Om de planerade vindkraftverken i Högkölen blir verklighet kan de bli 26 meter högre – men tio stycken färre.
Det beslutade ett diskussionslystet kommunfullmäktige i Ljusdal på måndagskvällen.

Annons

Frågan gällde alltså den ändringsansökan som Windfarm lämnat in rörande vindkraftsparken i Högkölen utanför Färila.

2012 fick företaget tillstånd av Länsstyrelsen att bygga 30 vindkraftverk med en totalhöjd av 180 meter. Nu har företaget lämnat in en ändringsansökan om att få bygga tio färre verk, förutsatt att dessa 20 verk tillåts bli 206 meter höga vardera.

Läs mer: Högre verk ger mer energi

Länsstyrelsen Dalarna är det organ som beslutar i vindkraftsfrågor, men de har begärt ett yttrande och ett ställningstagande från Ljusdals kommun.

Läs mer: Myndighetsnämnden säger ja till högre verk

Om de lyssnade på debatten i kommunfullmäktige fick de en rad ställningstaganden och än fler yttranden. För det var många som såg sig manade att gå upp i talarstolen på måndagskvällen.

Frågan splittrade inte minst Vallianspartierna där flera olika företrädare turades om att risa och rosa ändringsförslaget.

Såväl moderater och liberaler som före detta SRD:are återfanns bland skeptikerna.

Torsten och Marie-Louise Hellström (M) propagerade båda för att kommunen skulle avslå ansökan, åtminstone till dess att utvärderingen av det tematiska tillägget är klar.

Läs mer: Två år efter beslutet – i vår väntas utvärderingen

Ljusdalsbygdens parti Marie Mill såg risker med att ljudet går längre om verken blir högre. Hon saknade en konsekvensanalys och ville skicka tillbaka ärendet till en sådan fanns på plats. Hennes före detta partikamrat från SRD-tiden, Leif Hansen (partilös), levererade kritik i samma anda.

Liberalen Harald Noréus vädjade till politikerna att ta ett ansvar för de som bor i kommunen – och anklagade församlingen för att ta ogenomtänkta beslut.

– Vi har begärt en utredning som alla väntar på. Under tiden beviljas det nya grejer på löpande band. Vad kommer få för konsekvenser, vet vi det? Det är en massa frågetecken som kommer men vi bara blåser på och beviljar nya verk, utbrast Harald Noréus.

Han fick omedelbart mothugg från Vallianskollegan Yvonne Oscarsson (V)

– Harald nu är det inte så att vi bara blåser på. Men en majoritet har gjort bedömningen att området är lämpat för det bor inte så många där. Det är inte helt hippsan och happsan att vi beviljar en ändring men just i det här området (Högkölen) är okej det att bevilja ändring.

I talarstolen fick hennes linje vokalt medhåll i det egna partiledet, men också från Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna.

– Det här är ett ärende som tagit ovanliga turer, så jag är glad att jag får stå i kommunfullmäktige och yrka bifall till den här ändringen, sa oppositionsrådet Markus Evensson (S) som därefter talade sig varm för vindkraften som energikälla och dessutom lyfte fram fördelarna i att det nu handlar ett reducerat antal verk.

Läs mer: Kan du lova att det inte byggs några flera vindkraftverk i kommunen? – se hur politikerna svarade

När frågan skulle avgöras visade det sig att kritikerna, sina många anförande från talarstolen till trots, var tämligen få till antalet. När det blev omröstning var det bara åtta som sa uttryckligen nej till ändringsansökan, medan 24 ledamöter röstade ja för högre vindkraftverk på Högkölen.

Övriga ledamöter la ner sina röster.

Mer läsning

Annons