Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre val för de flesta - fyra i Färila-Los

/
  • De flesta har tre val på söndag, men i Färila-Los är det fyra. Gula valsedlar för kyrkomötet, rosa valsedlar för stiftsfullmäktige, blå valsedlar för samfälligheten och vita valsedlar för församlingen.

Kyrkovalet är inte ett val utan minst tre. Alla väljer till sitt lokala fullmäktige, till stiftsfullmäktige och till kyrkomötet. I Färila-Los väljs också till det samfällda kyrkofullmäktige för samtliga församlingar.

Annons

Det är inte särskilt mycket politisk debatt kring kyrkan, men här finns politik på både lokal, regional och riksnivå.

I den mån det pratas politik handlar det oftast om det lokala kyrkofullmäktige.

Men då det nu drar ihop sig till ett nytt kyrkoval, så handlar det om tre olika val, varav två är i det närmaste helt bortglömda.

Den högsta nivån är kyrkomötet. Dit väljs 251 ledamöter. Det är kyrkomötet som är kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötet beslutar om kyrkoordningen och om andra övergripande frågor som exempelvis psalmboken. Däremot kan kyrkomötet inte fatta beslut som rör församlingarna eller stiftens verksamhet.

Kyrkomötet sammanträder varje höst. Under en vecka i september arbetar ledamöterna i utskott för att bereda de ärenden som ska upp på kyrkomötet. Under en vecka i oktober fattar de 251 ledamöterna i kyrkomötet beslut i frågorna.

Nästa nivå är stiftsfullmäktige. Landet är indelat i tretton stift och Hälsingland tillhör Uppsala stift. Stiftsfullmäktige består av 75 ordinarie ledamöter, som sammanträder tre gånger per år för att fatta beslut som rör stiftets verksamhet.

I valet till kyrkomötet och stiftsfullmäktige finns betydligt fler partier och nomineringsgrupper att välja bland jämfört med det lokala valet. På riks- och stiftsnivå finns de traditionella politiska partierna plus ett antal andra nomineringsgrupper, totalt elva olika grupperingar.

På den lokala nivån är det betydligt färre. Här har de traditionella politiska partierna blivit färre och ersatts av andra nomineringsgrupper. Det innebär att det i Järvsö och Färila-Los endast finns tre alternativ och i Ljusdal fyra. Till lokala församlingsfullmäktige i Los-Hamra finns endast två.

De allra flesta som ska rösta på söndag har att välja bland gula sedlar för kyrkomötet, rosa sedlar för stiftsfullmäktige och vita sedlar för församlingsvalet. I Färila-Los tillkommer blå sedlar för samfällighetens kyrkofullmäktige.

Mer läsning

Annons