Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traktorförare dömd för dödsolycka

/

Den Järvsöbo i 70-årsåldern som körde hjullastaren vid dödsolyckan i Karlsgårdskorsningen i Järvsö i vintras har dömts för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Annons

Hudiksvalls tingsrätt bestämde påföljden till villkorlig dom och 60 dagsböter.

Traktorföraren förnekade att han skulle ha varit oaktsam när kollisionen inträffade.

Olyckan inträffade den 13 februari. Järvsöbon höll på med sandningsarbeten med hjullastaren. Han körde sand i skopan och sandade i vägkorsningen mellan Myravägen och riksväg 83.

Föraren i personbilen kom söderifrån och körde in i hjullastarens skopa. Han ådrog sig så svåra skador att han senare avled.

När traktorföraren skulle köra över riksvägen stannade han vid stoppskylten. Men såg inte den bil som kom söderifrån, beroende på att Karlsgårdsskylten fanns mitt i synfältet. Han körde ut på riksvägen och hann inte bromsa innan kollisionen med bilen hade skett.

Tingsrätten anser det klarlagt att traktorföraren inte hade iakttagit väjningsplikt när han körde ut på riksvägen och därigenom orsakat den olycka som medförde att den 75-årige föraren av personbilen avled.

Rätten dömer mannen för vårdslöshet i trafik. Eftersom han genom sin oaktsamhet orsakat bilförarens död döms han även för vållande till annans död.

 

Mer läsning

Annons