Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trägymnasiet i Ljusdal vill växa

Fristående Ljusdalsgymnasiet Träutbildningar i Hälsingland AB vill växa. Men kommunens utbildningschef är kritisk.

Annons

På onsdag ska utbildningsnämnden i Ljusdal lämna ett remissvar till Skolinspektionen inför den statliga myndighetens beslut om det verksamheten på det fristående gymnasiet i Kläppa, Ljusdal, ska få utökas från och med 2012/13.

Trägymnasiet har i dag två program, bygg- och anläggningsprogrammet samt hantverksprogrammet (finsnickeri). Nu vill friskolan införa programmen handel och administration samt hotell och turism. Dessa två program finns inte på kommunens Slottegymnasiet utan elever måste i dagens läge söka sig utanför kommunens gränser.

I sin ansökan till Skolinspektionen visar Trägymnasiet ett enkätresultat från elever i årskurs åtta som visar att 33 av 121 svarande var intresserad av någon av utbildningarna. Det framhålls också till exempel att under förra läsåret gick 15 Ljusdalselever på handelsprogrammet i Hudiksvall.

Inför nämndens möte har Ljusdals kommuns utbildningschef Stefan Meuller skrivit ett yttrande där han inte klart tar ställning för ett ja eller nej.

Men yttrandet kan ändå anses som kritiskt till Trägymnasiets planer på utvidgning. Stefan Meuller skriver att om Skolinspektionen tillåter utökningen ökar överkapaciteten i kommunen så att hela gymnasieprogram på kommunens egen skola Slottegymnasiet kan komma att läggas ned.

Mer läsning

Annons