Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädkapning på millimetern

/
  • På plats i Kårböle-skogen får den här skördaren visa vad den går för. Om den ska bli certifierad får det inte skilja mer än plus minus fyra millimeter på diametern och plus minus två centimeter på längden mellan skördarens mätning i aggregatet och förarnas kontrollmätning.

De senaste två åren har Sveaskogs skördare i Hälsingeskogarna blivit ordentligt granskade. Skördarna mäter längd och diameter på timret i samband med avverkningen och när mätresultaten blivit tillräckligt precisa har de fått ett certifikat.

Annons

– Sågverken ställer allt mer specifika krav i sina beställningar, berättar Torbjörn Westman, produktionstekniker och Leif Nilsson, avverkningsledare, båda på Sveaskog. Deras kunder ställer i sin tur olika krav på hur virket ska se ut och då måste våra maskiner och vår personal kunna leverera det som beställs, i vilken millimeter som helst.

– Vi fick till exempel en beställning på timmer som skulle gå till Japan. De ville ha längder på 6,20 för att kunna packa containern absolut full. Då får vi se till att leverera det.

Egentligen är det inget nytt att skördare mäter längd och diameter på timmer, de är hypermoderna maskiner med gott om datorer. Det som händer just nu är att de mätningar skördarna gör och de kontrollmätningar deras förare gör, löpande kontrolleras av en representant från virkesmätningsföreningen VMF Qbera. Plus minus fyra millimeter på diametern och plus minus två centimeter på längden är allt som får skilja.

– Hittills har vi fått certifikat på drygt 20 skördare.

I hela Sverige är det ungefär 50 skördare som certifierats.

Mer läsning

Annons