Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Traditionellt firande av nationaldagen

/
  • I Ljusdal ansvarade Ljusdals scoutkår, de små med hjälp av ledare, för att bära in och hissa den svenska flaggan.
  • Med flaggor på kinderna firade Ellen Olsson nationaldagen. Här tillsammans med övriga medlemmar i Klockarkören som uppträde i Färila.
  • Järvsö Hembygdsförening uppmanade besökarna att bära hembygdsdräkt och Vincent Fack, 5 år, kom välklädd till Stenegård.
  • Färila Hembygdsförening med dess ordförande Annika Munkestam Mårdberg i spetsen bjöd på högtidligt firande i Färila.
  • Snabba fötter på paren från Ljusdals folkdanslag som uppträde vid Ljusdals hembygdsgård.
  • Yibing Pan lämnade Peking i Kina tillsammans med sin hustru och son för att bosätta sig i Järvsö. En flytt utöver det vanliga ansåg Järvsö Hembygdsförening som uppmärksammade detta genom att dela ut den svenska flaggan till familjen.
  • 125 knuttar från Hälsingland och Gästrikland kom till Stenegård på två hjul genom ett arrangemang i Gävleborgs distrikt som går under namnet Mc-dagen och som infaller den 6 juni.
  • Högtidstalet i Färila hölls av Stig Wengelin.
  • Ljusdals scoutkår med blickarna mot skyn när flaggan hissas.

Hembygdsföreningarna i kommunen arrangerade firandet av Sveriges nationaldag.

Annons

Sedan 1983 är den 6 juni Sveriges officiella nationaldag och numera även en helgdag. Under gårdagen firades högtidsdagen på sex platser runt om i kommunen, i Ljusdal, Los, Ramsjö, Järvsö, Färila och Fågelsjö och på samtliga orter ansvarade respektive lokal hembygdsförening för arrangemanget. Trots ostadigt väder var uppslutningen kring arrangemangen förhållandevis god, och både ung och gammal såg ut att trivas.

I Färila hölls årets högtidstal av kontraktsprost emeritus Stig Wengelin som blickade bakåt i sitt tal och hänvisade till Svenska flaggans dag som firades första gången 1916, och som nu har rang av officiell nationaldag.

– 1922 blev det en familj- och folkfest och det är så vi vill ha det. I dag har vi en familjefest här i Färila, betonade han.

Och en fest för och med folket var den röda tråden på arrangemangen i kommunen, omramat av musik och dans samt det vi svenskar tycker så mycket om, nämligen fika, att sitta ner tillsammans över en kopp kaffe med något sött till.

Mer läsning

Annons