Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trä populärt i Ljusdal

/

Trägymnasiet i Ljusdal har hittat ett koncept som lockar elever.
Inför andra verksamhetsåret hade skolan 47 sökande till 16 utbildningsplatser.
– Jag brukar hjälpa en kille som renoverar sitt hus och tyckte att det var kul, säger Erika Nygren, som precis börjat första året.

Annons

Erika Nygren valde mellan utbildningarna i Hudiksvall och Ljusdal. Då hon bor i Delsbo var avståndet till skolan inte det primära.

– Jag tycker att det här är en väldigt bra skola och jag tycker det är kul med snickeri, säger hon om varför valet föll på Ljusdal.

Att hon är den enda tjejen i klassen trivs hon bra med och tillsammans med sina 15 nyblivna klasskamrater har hon precis inlett det första av tre år på byggutbildningen. Under det första året läggs grunden, där eleverna får prova på snickeri, murning och betong. Under de nästkommande två åren väljer man sedan yrkesinriktning.

Inför årets terminsstart har programmet fått nya och fräschare lokaler. De nya, och bättre, förutsättningarna glädjer även läraren och klassföreståndaren Jörgen Hedman.

– Det är självklart bra att få bättre förutsättningar. Och det verkar vara ett stort sug efter utbildningen, samtidigt som det finns mycket byggföretag i Ljusdal. För dessa är det bra att kunna ha personer från orten att rekrytera, säger han.

Rektor Hans Eriksson instämmer.

– Jag visste att det fanns ett sug innan vi startade utbildningen, men det var en liten chansning med bygginriktningen. Och det har visat sig att även föräldrarna föredrar att deras barn stannar kvar på hemmaplan, så det känns jättebra.

Mer läsning

Annons