Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tovåsens teaterförening jubilerar

När Tovåsens teaterförening i Färila fyller tio år blir det ordförandeskifte. Harry Dickens lämnar vid årsmötet den 23 mars över klubban till Björn Brink.

Annons

Under de tio åren har Tovåsens teaterförening bjudit på sex produktioner, som spelats upp för allmänheten. Det är ännu oklart om det blir någon produktion under jubileumsåret.. Det blir en fråga för den nya styrelsen att ta ställning til.

Det var på initiativ av Gösta Ekeström och hans hustru Ingegärd som Tovåsens teaterförening bildades år 2000. Till föreningens förste ordförande utsågs Louise Eng-Brodin, vilken innehade posten fram till 2004, då Harry Dickens tog över ordförandeklubban.

Den första uppsättning som teaterföreningen satte upp handlade om utvandringen från byn Tovåsen på gränsen mot Ovanåkers kommun, då bybor följde predikanten Erik Jansson till USA och var med om att bygga upp staden Bishop Hill.

Efter utvandrarna från Tovåsen följde Spelet om Lassekrog (2002) och Märta Öhrnflycht och rövarna från Laforsen (2003). 2006 koncentrerade man sig på författaren Albert Vikstens liv och verk. 2008 gavs i samband med Färilas 400-årsjubileum, en uppsättning Från pilgrimsstig till timmerränna, där man serverade olika episoder som hänt i Ljusnans dalgång i Färilaområdet under fyra århundraden.

Under fjolåret var Ett annorlunda julspel i Färila kyrka den stora produktionen Vid sidan om detta har man också vid två tillfällen spelat upp en skolavslutning från förr vid den gamla skolan i Finneby.

– I varje uppsättning har det gått en röd tråd. Det ska finnas en kärna av historisk sanning, säger Harry Dickens.

Mer läsning

Annons