Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Topp-politiker talar ut efter avhoppet – hoten fick henne att fly: "Det är stentufft"

/

Det var hot och hat som fick politikern Helena Brink att sluta som ordförande i omsorgsnämnden i Ljusdal. Efter en lång tids tystnad kommenterar hon nu det plötsliga avhoppet i december.
– Det går rakt in i hjärtat, säger hon.

Annons

Det var i mitten av december som beskedet gavs via ett pressmeddelande: Helena Brink avgår från ordförandeposten i omsorgsnämnden.

Läs mer: Toppolitiker avgår som ordförande i Ljusdal: "Uppdraget har tagit för mycket kraft"

Den dåvarande centerpartisten uppgav i pressmeddelandet att uppdraget hade tagit för mycket kraft och att hon nu ville värna om sin familj och sig själv. Någon närmare förklaring än så gav aldrig Helena Brink, som därefter duckat för frågor från tidningen och sagt ifrån sig de flesta av sina politiska uppdrag.

Läs också: Kommunalrådet om ordförandeavhoppet: "Synd att vi åter igen får en kvinna som lämnar politiken"

Men så sent som i förra veckan tog Helena Brinks politiska karriär en ny plötslig vändning när hon valde att lämna Centerpartiet och ansluta sig till Moderaterna i Ljusdal.

Läs mer: Helena Brink byter från Centerpartiet till Moderaterna – efter 25 år: "Har glidit isär"

I samband med det kommenterade hon för första gången även avhoppet i december.

Kan du berätta nu varför du hoppade av dina uppdrag?

– Nej, det kan jag inte. Det är en så lång soppig historia. Jag har lämnat det bakom mig, säger hon.

Men det har gått ganska lång tid sedan du valde att hoppa av och du har inte kommenterat något alls. Är det inte konstigt gentemot väljarna att inte säga något?

– Nej, det tycker jag inte. De människor jag möter i butiken eller på macken, som inte är insatta i det här, säger att de förstår mig. Det är stentufft att vara förtroendevald i dag. Jag har aldrig varit med om den atmosfär som finns idag i politiken. Det handlar om hot, kränkningar och ifrågasättanden. Man får hotbrev och hatbrev. Jag vill inte vara med om det.

Läs även: Hotbrev till (C)-politiker: "Det är ditt huvud som ska rulla"

Det är alltså hot och hat som fått dig att sluta?

– Ja, det är klart. Det går innanför skinnet. Det går rakt in i hjärtat. Jag har ett annat liv som jag vill satsa på. Jag vill vara glad och lycklig, säger Helena Brink.

En fråga som satt Helena Brink i hetluften under fjolåret var beslutet om att avsätta dåvarande socialchefen Marita Wikström.

Läs mer: Socialchefen får sparken efter förtroendekris – kommunchefen tar över

Läs också: Politiska ledningen om Marita Wikström: "Vi har skött det helt enligt skolboken"

Den hårda kritiken därefter har påverkat beslutet att ta ett steg tillbaka från politiken medger Helena Brink. Men någon närmare förklaring till kommunledningens agerande gentemot Marita Wikström vill hon fortfarande inte ge.

– Det är klart att det påverkat mitt beslut. Men jag vill blicka framåt nu. Det som har varit har varit.

Helena Brink hoppade av uppdraget som ordförande i ett skede när omsorgsnämnden var på väg mot ett rekordunderskott på 40 miljoner kronor.

Läs mer: Fortsatt mörkt för omsorgsnämnden i Ljusdal – åtta miljoner försvunna

– De riktigt tuffa besluten tog vi redan när jag var med. Nu ska det verkställas och de ska få jobba i lugn och ro. Nämnden har alla möjligheter att ro det här i land. Inte i år, men 2017 kan man nog se ljuset i tunneln, säger Helena Brink.

Helena Brink har fortfarande kvar sin plats i Ljusdals kommunfullmäktige.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons