Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjänstesektorn är en livlina

Regeringens extra satsning på praktikplatser och praktisk kompetensutveckling kan komma till stor nytta i Ljusdal. Det tror Mikael Ohlsson, chef på arbetsförmedlingen.

Annons

I den vårbudget som regeringen presenterades på onsdagen finns en extra satsning på 10 miljarder till arbetslösa, där 7,5 miljarder går till arbetslöshetsersättning och 2,5 miljarder till arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Regeringen väljer att satsa på att skapa fler praktikplatser och ge större möjligheter till praktisk kompetensutveckling. Något som Mikael Ohlsson ser både för- och nackdelar med.

– Det är många mekanföretag som varslat och sagt upp här. Och det innebär att vi har många arbetssökande inom det området men få möjligheter till praktikplatser, eftersom de företag som varslat eller sagt upp inte får ta in praktikanter. Men för de arbetssökande som väljer att se det här som en möjlighet till att få testa något nytt finns det stora möjligheter inom tjänstesektorn i Ljusdal, säger Mikael Ohlsson.

Det finns många tjänsteföretag i Ljusdal som är i expansiva skeden trots lågkonjunkturen. Men för många av de som förlorat jobben vid exempelvis Färilasågen och Kährs kanske det känns som en klen tröst. Men Mikael Ohlsson tror att satsningen på praktikplatser och praktisk kompetensutveckling kan vara en möjlighet för många.

– Man skulle kunna passa på att under den här perioden testa en ny bransch genom praktik via oss på arbetsförmedlingen. Om man kan tänka sig att jobba med det ett par år i väntan på drömjobbet, säger han.

Mer läsning

Annons