Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillökning i myskoxhägnet

/

I fredags stod myskoxen Unni för årets överraskning på Järvzoo. Hon födde en liten kalv.
– Vi förväntade oss att hon skulle kalva i april-maj, säger djurskötaren Therese Schavon.

Annons

Det är fyra dagar sedan den lilla myskoxkalven föddes och vi har fått höra att det är störst chans att se den på förmiddagen då de stora myskoxarna kommer ner mot trottoaren på Järvzoo för att äta. Vi ser myskoxarna på långt håll och närmar oss försiktigt. Och där är den! En mini-myskoxe, en brungrå liten kalv med trubbig nos.

Mamma Unni som står alldeles intill reagerar direkt när vi stannar för att titta. Hon tar ett steg framåt, lyfter huvudet och från djupet av hennes strupe kommer ett muller. Vi förstår att hon vill markera att det här är hennes kalv och att det inte är någon idé att vi försöker komma närmare – och det går ju inte heller.

– De är otroliga på att försvara sina kalvar, vi i personalen kan inte heller gå in till dem, säger Olle Larsson, vd på Järvzoo.

Och eftersom man inte kunnat komma nära kalven vet man ännu inte om det är en hona eller hane.

– Vi får försöka observera när den kissar, då kan man lista ut det, säger Olle Larsson.

Än så länge är kalven lite ostadig på benen, men att den skulle få problem att klara vintern bara för att den är född några månader senare än normalt, det tror inte Olle Larsson.

– Kalvar som föds på fjället kan ju födas när det fortfarande är vinter. Den här har tid på sig att äta upp sig och få päls innan vintern kommer. Den ska nog klara sig.

Mer läsning

Annons