Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillåtet med avgifter för längdskidåkare

Mora kommun har rätt att ta ut spåravgifter för längdskidåkning vid Hemus skidstadion. Det slår förvaltningsrätten i Falun fast. Det första juridiska avgörandet i avgiftstvisten vanns av anläggningsägarna.

Annons

Det är Naturvårdsverket som ifrågasatt om det är rätt att ta ut avgifter för längdskidåkning. Naturvårdsverket menar att allemansrätten gäller och att vem som helst har rätt att vistas i skog och mark utan att betala avgift.

I Mora har kommunen beslutat att ta ut en avgift av längdåkarna som nyttjar spåren kring Hemus skidstadion. Beslutet togs i kommunfullmäktige i höstas.

Beslutet överklagades av en invånare, som menade att beslutet stred mot allemansrätten och mot rätten att utnyttja naturreservat. Morabon menade att beslutet också stred mot likställighetsprincipen då avgift togs ut vid en anläggning men inte vid andra.

Frågan hamnade i förvaltningsrätten, som gav kommunen rätt i alla delar.

Men frågan om spåravgifter har även nått regeringsnivå. Miljödepartementet arbetar just nu med en friluftsproposition som ska läggas fram i vår. Miljöminister Andreas Carlgren värnar om allemansrätten och menar att det nu krävs en diskussion i frågan, bland annat just med tanke på spåravgifterna.

I Ljusdals kommun är det Harsagården och Kajvall som i nuläget tar ut en avgift av längdskidåkare för att finansiera arbetet med att hålla längdspåren i trim.

Mer läsning

Annons