Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testpanelen: Stor skillnad på semlorna i Ljusdal

/
  • Testet sändes på Helahalsingland,se och går att se i repris.
  • Noggranna anteckningar gjordes under testet.
  • Anna Iggström betygsätter en av semlorna i testet.
  • Juryn som testade ortens semlor bestod av Anna Iggström, Staffan Jonsson, Bosse Persson och Joen Stegs.

Det blev jämnt i toppen när Ljusdals bästa semla skulle utses. En stenhård jury provsmakade semlor från sex olika bagerier. Vinnarna? Kakféns och Surdegsinstitutets semlor.

Annons

"Grädden smakar nästan lite sprutgrädde", "modigt att baka en semla som ser ut så" och "den får inte bli för dyr att köpa den här semlan". Omdömena var många när Ljusdals bästa semla skulle utses i går.

Se även: Panel av Ljusdalsbor testar ortens semlor

Vi lät en testpanel bestående av Joen Stegs, Bosse Persson, Staffan Jonsson och Anna Iggström, alla självutnämnda semmelexperter från orten, testa semlorna från sex bagerier i Ljusdal, Färila och Järvsö.

Semlorna serverades anonyma och numrerade, från ett till sex. Samtliga semlor bedömdes sedan på en skala 1 till 5 och saker som vägdes in i bedömningen var smaken, konsistensen och utseendet hos grädde, bulle, lock och mandelmassa. Samtliga semlor inköptes i anslutning till testet.

Se även: Här är Ljusdals bästa semlor

– Det är väldigt stor skillnad på semlorna, det trodde jag inte. Överlag har det varit bra och goda semlor. Inget bottenbetyg men det finns alltid utrymme för förbättringar, sa Joen Stegs när juryn provsmakat på samtliga semlor.

Efter en jämn kamp och sex semlor senare fanns besked om vinnarna, semlorna från Kakfén och Surdegsinstitutet kom på delad första plats. Caffärens semla kom trea.

– Det är nedlagt mer arbete och själ i den här jämfört med de andra, sa Bosse Persson om Surdegsinstitutets semla.

Panelen fick också diskutera hur den perfekta semlan egentligen ska vara.

– Brödet ska vara luftigt och det ska vara krossad mandel i mandelmassan. Det är också jätteviktigt att det är riktig grädde, med lagom mycket sötning i, sa Anna Iggström.

Även fördelningen mellan grädde, mandelmassa och bröd är viktigt, menade flera i juryn.

– Jag brukar tänka att det ska vara som den heliga treenigheten mellan bröd, grädde och mandelmassa. Dessa delar ska komplettera varandra. Grädden rundar av mandelmassan och brödet blir texturen som allting vilar på, sa Staffan Jonsson.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android:

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons