Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tenskogsvargar tar färre älgar

/
  • – Vargarna i Tenskog är också duktiga på att hitta andra födokällor när det inte finns kött av bästa kvalitet, säger Håkan Sand, forskare vid Skandulv, Skandinaviska vargforskningsprojektet.

Vargparet i Tenskogsreviret, har slagit betydligt färre älgar än vargarna i medelreviret, inte ens hälften så många. De har dessutom utnyttjat bytesdjuren bättre.

Annons

Det konstaterar forskarna vid Skandinaviska vargforskningsprojektet, Skandulv, som efter märkningen i februari i år följt Tenskogs-vargarna.

En viktig förklaring till vargparets beteende, tror Håkan Sand, forskare vid Skandulv, är att älgstammen är gles inom revirets gränser.

– Sen kan det finnas andra faktorer som också spelar in, bland annat att de här två vargarna är relativt unga, vi bedömer att de är två eller tre år gamla och kanske ännu inte lärt sig slå älg på ett effektivt sätt. Sen kan den ovanligt snörika vintern ha haft effekt.

Forskning från andra länder visar att mycket snö snarast kan vara en fördel för rovdjuren, men han vill ändå hålla en dörr öppen för att det kan vara tvärtom i fallet Tenskog.

– Men vi har sett att vargarna är duktiga på att hitta andra födokällor när det inte finns kött av bästa kvalitet. Till exempel har det här paret ätit trafikdödad älg mellan Los och Edsbyn, och vi vet också att de snokat reda på en dumpningsplats för slaktrester.

Läs mer om forskningen om den skandinaviska vargen i måndagens LjP.

Mer läsning

Annons