Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefonin slogs ut i Los

/
  • Medan resten av området saknade fast telefoni fungerade bredbandstelefonin på Furugården, dit Losborna kunde vända sig för att larma vid akut fara.

Långt avbrott i Los efter stormen. Telefon via radiolänk hårt drabbad.

Annons

Under fredagen fick Los tillbaka telefonin till byn, det fasta och mobila nätet hade då varit utslaget sedan tisdagen. Däremot fungerade Ljusnets bredband under hela tiden och Furugården som går under Ljusdals kommunväxel via Ljusnets nät kunde därför både ta emot samtal samt ringa ut, dock ej inom byn.

– I Los har man absolut mer störningar än i övriga kommunen eftersom telefonin går via en radiolänk. Det har vi märkt under den tid vi varit verksamma på orten, säger Per Eriksson, verksamhetsansvarig på Ljusnet, som levererar bredband och kabel-TV i Ljusdals kommun.

I samband med bredbandsutbyggnaden i kommunen lade man också en fiberkabel till Los och rent hypotetiskt skulle Telia kunna hyra fiberkapacitet av Ljusnet som också erbjudit Telia möjligheten för ett antal år sedan.

Men på Telia har man i dagsläget inga planer att göra några förändringar.

– Radiolänken går via luften med en sändare och en mottagare och generellt är det inte sårbarare. Det finns både för och nackdelar med en radiolänk. Min bild är att de som finns är bra lösningar. Vid en sådan här storm blir det en ansträngning på infrastrukturen oavsett hur det är byggt, säger Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Bredbandstelefonin som klarade sig bättre den här gången, vinner allt mer mark, men då främst för att de generellt erbjuder ett lägre pris.

– Man behöver ju faktiskt inte ha sin gamla telefon kvar i dag, det blir allt vanligare att köra via bredband istället, säger Per Eriksson.

Mer läsning

Annons