Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tegeltjär läge för terminal

Vid Ede sa regeringen stopp. Men nu har kommunen hittat ett nytt läge för en järnvägsterminal för skogsråvaror. Det ligger drygt en kilometer väster om riksväg 83 vid Tegeltjär i Ljusdal.
– Tidigast om tre år kan terminalen vara klar, tror K-G Wikander, utvecklare på kommunen.

Annons

Tegeltjäralternativet beräknas kosta omkring 130 miljoner kronor.

På tisdagen fick kommunstyrelsens ledande politiker se resultatet av den förstudie om omlastningsterminalen som Ramböll Sverige AB har gjort.

– I det här läget ser alternativet vid Tegeltjär mest realistiskt ut. Men vi vill också ha Bränta med i arbetet eftersom området ligger nära det föreslagna läget och kan bli ett bra komplement, säger kommunalrådet Sören Görgård (C).

– Det går att börja med Tegeltjär och dra järnväg vidare mot Bränta om det finns intresse och pengar. Hur som helst finns en vägförbindelse mellan de två platserna med i planerna, tillägger kommunalrådskollegan Marit Holmstrand (S).

Bräntaalternativet skulle innebära sju kilometers järnvägsdragning från Norra stambanan jämfört med 1,5 kilometer vid Tegeltjär. Därför beräknas ett fullvärdigt alternativ vid Bränta kosta 210 miljoner kronor.

Kommunstyrelsen tar upp frågan 4 februari och gör då terminalfrågan till ett planärende. Dessutom ska finansieringsfrågan utredas. Åtta bolag är intresserade av medverkan.

Mer läsning

Annons