Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ta hand om er självaså blir ni bättre föräldrar"

/
  • – Om ni säger ja till er själva: 'Jag kan inte skjutsa dig nu för jag ska träna', så blir ni tydliga för barnen. De värderingar ni har blir tydliga. Och de gränser ni sätter också. Sa Björn Persson, socionom, föräldracoach, ungdomskurator från Söderhamn, när han besökte Järvsö på tisdagskvällen.

Är ni bra förebilder? Kan ni ta ansvar för er själva, som ni vill att era barn ska kunna?
De tänkvärda frågorna ställde föräldracoachen Björn Persson från Söderhamn, när han på tisdagskvällen besökte Järvsö och levererade en peppande föreläsning för ett 50-tal föräldrar.

Annons

– Min 18-åring undrade vad jag skulle prata om i kväll, och jag sa att jag skulle berätta om alla misstag jag gjort med honom.

– Åh fan, det blir sent ikväll då, fick jag till svar.

Björn Persson gav fler exempel på vardagssituationer som utmynnar i skrik och bråk och frustration. Och frågade:

– Vad tycker ni är roligt? Ni måste göra saker som gör livet värt att leva, förutom att vara föräldrar.

Själv blev han varannanveckas-pappa när sonen var tre år.

– Vi hade aktiviteter varenda kväll, och jag var jättenöjd. Men sen märkte jag att vi hade det bäst när vi satt hemma och drack o'boy och såg på Bompa. Då fick jag darr i självförtroendet. För aktiviteter kan man mäta och visa upp, relationer kan man inte mäta.

– Men för barnen är det minst lika viktigt att de märker att ni trivs med dem och vill umgås med dem. Visst, åk skidor i backen, men glöm inte att grilla korv tillsammans.

Mer läsning

Annons