Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svindlerirättegång startar – två Ljusdalsmän misstänks ha lurat till sig miljonbelopp

Två män från Ljusdals kommun misstänks ha lurat av SAS sammanlagt 1,7 miljoner kronor.
Under tisdagen börjar rättegången i Östersunds tingsrätt.

Annons

Läs mer: Två män med Ljusdalskoppling misstänks ha lurat SAS på miljonbelopp

De två männen som är i 30-årsåldern står åtalade dels för grov trolöshet mot huvudman, dels medhjälp till grov trolöshet mot huvudman.

Männen ska vara barndomsvänner som växt upp i Ljusdals kommun. Mannen som misstänks ha hjälpt den huvudmisstänkte bor dessutom fortfarande i kommunen.

De ska under fem månader 2015 ha fört över pengar från SAS till bankkonton som de förfogade över. Enligt åtalet har den ene mannen vid sitt arbete på ett kundtjänstföretag fört pengar från flygbolaget till sina egna konton eller till den andre mannen. Han är misstänkt för grov trolöshet mot huvudman och han har i förhör erkänt brott.

Den andre mannen som alltså är misstänkt för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman, har däremot inte erkänt något brott. För honom har åklagaren också en alternativ brottsrubricering och det är grovt penningtvättsbrott. Åklagaren menar att mannen har upplåtit sina bankkonton för den andre mannens insättningar och borde ha insett att pengarna kom från kriminell verksamhet. Enligt åtalet sattes största delen av pengar in på denne mans konto, drygt 1,2 miljoner kronor.

Totalt är det 1 741 523 kronor som åklagaren anser har svindlats av männen.

Tillvägagångssättet ska ha varit följande: en SAS-kund har haft pengar att kräva, och kunden har också fått pengar, men dessutom fördes pengar till männens konton. Kundernas namn skrevs på falska utbetalningar för att det skulle se äkta ut. Till SAS har det redovisats att utbetalningar skett till kunderna.

Männen ska ha använts sig av 15 olika konton.

Ansvariga vid företaget började misstänka svindleri och från början trodde man att det enbart var 100 000 kronor som männen kommit över. När den huvudmisstänkte blev konfronterad med misstankarna erkände han.

Det skulle senare visa sig vara betydligt större summor som har försvunnit.

Sambon till den huvudmisstänkte har till polisen sagt att han hade vunnit en fyrhjuling, men den hade han egentligen köpt. När han fick sluta på arbetet talade han om detta för sambon, men han berättade inte om omfattningen. Kvinnan trodde att han försnillat 20 000-30 000 kronor.

Hon såg inte till några pengar. Enligt henne måste mannen ha haft egna konton som hon inte hade insyn i.

Männen ska ha använt pengarna till inköp av fordon, motordelar, hörlurar, byggmaterial, försäkringarna med mera. Detta enligt polisens utredning

Mer läsning

Annons