Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svängigt dansläger för barn

/
  • Dansen, men även leken stod i centrum under danslägret.
  • Linda Blomgren, 12 år, är en av medarrangörerna under lägret.
  • Till vissa koreografier används rekvisita.
  • Närmin Fadai, 13 år, älskar att dansa och har fått prova på att vara ledare under lägret.
  • Linda Blomgren använde en sjal som rekvisita under ett av dansnumren.
  • 24 barn deltog under danslägret.
  • Närmin Fadai, Emelie Persson och Linda Blomgren var ledare under danslägret.

Allt blir bättre med dans. Det är filosofin bakom Emelie Perssons engagemang för att få barn att upptäcka dansen. Under måndagen och tisdagen anordnade hon ett dansläger för barn på Kläppa Fritidsgård i Ljusdal.

Annons

– Tanken med lägret är att fler ska kunna få tillgång till dansen, säger Emelie Persson, som själv ägnat sig åt dans sedan hon var 7 år. Nu utbildar hon sig till lågstadielärare samtidigt som hon håller i olika dansgrupper. Hon brinner för att alla barn ska få chansen att prova på dans.

– Dans ger både bättre tids- och rumsuppfattning, den ger gemenskap, samarbetsförmåga och man utvecklas faktiskt också inom andra områden, så som matte och engelska, säger hon.

Totalt deltog 24 flickor mellan 10 och 13 år till danslägret, där det gemensamma intresset att röra sig till musik stod i centrum.

– Jag vet inte varför inga killar anmälde sig, men det var tråkigt. Jag tycker inte att dansen ska vara könsbunden, säger Emelie.

Till sin hjälp har hon haft Linda Blomgren, 12 år, och Närmin Fadai, 13 år, som båda är medarrangörer under lägret. Tillsammans har de koreograferat egna nummer inspirerade av dansstilar som show och street, och visat rörelserna för de andra barnen.

– Det är jätteroligt, säger tjejerna samstämmigt. De håller båda två med om att det har varit lärorikt att prova på rollen som ledare.

– Men ibland kan det vara svårt att förklara i ord hur man ska göra, man får vara tydlig, säger Linda Blomgren.

Under måndagen har barnen fått lära sig olika koreografier och danser. Men leken är också en viktig del av vistelsen.

– Genom lekar som dansmemory och dansstopp övar man upp sin fantasi och kan på så sätt bygga upp olika koreografier, säger Emelie Persson, som sett att leken tillfört mycket kunskap och glädje i att utvecklas inom dansen.

– Jag hoppas att när de åker här ifrån ska de ha med sig minnen för livet, nya vänner och att dansglädjen ökat ännu mer, säger Emelie Persson.

Mer läsning

Annons