Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för starkt samarbete mellan Tevsjö destilleri och Småstadsliv

Det mesta av Tevsjö destilleris sprit görs av råvaror som produceras i Järvsö. Men det var först när de slängde in en ingrediens från Alfta som succén var ett faktum.
Med en Småstadslivs-inspirerad vodka slår Tevsjö alla försäljningsrekord.

Annons

Anna Larsson sitter framför ett bord fyllt med tomma flaskor. Hon tar en, fäster en silvriga klisterlapp nära halsen och tar därefter en ny flaska.

– Jag tejpar flaskorna som ska innehålla Ingmars Pruttare, säger hon.

Det är, trots arbetet, en lugn eftermiddag på Tevsjö destilleri. Delägaren Anna Larsson kan kosta på sig att pusta ut efter några månader när hon och maken Jonas Larsson jobbat nonstop. Och allt beror på flaskorna som hon just nu tejpar med etiketter.

TV+Text: Småstadsliv gör eget öl i Ljusdal

– Vi brukar sälja 10 000 flaskor på ett år. Sen i början av november har vi sålt 4 500 flaskor, säger Anna Larsson.

I september, oktober blev sprittillverkaren i Järvsö kontaktad av den Alfta-baserade humorgruppen Småstadsliv. De senare föreslog ett samarbete som byggde på Tevsjös vodka och den populäre karaktären Ingmar Andersson och dennes förkärlek för supar, eller pruttare som de kallas.

Tevsjö destilleri nappade och snart var samarbetet igång. Först verkar det nästan varit som en kul grej, ingen av parterna trodde på några större framgångar. Anna Larsson på Tevsjö destilleri minns hur de på förhand skissade på en årsförsäljning på runt 500 flaskor. Men när hon kom till jobbet den 2 november förstod hon snabbt att den prognosen inte skulle hålla länge.

Läs mer: Destilleriet gör sprit på lokalproducerade varor

– Jag får alla order direkt i mejlkorgen. Och det bara rasade in mejl. Jag hann inte skriva ut dem, det kom ett i minuten, säger Anna Larsson och fortsätter.

– I snitt får vi kanske 40-50 mejl beställningar i veckan, nu var det 7-800 mejl på en vecka. Så det var ganska mycket.

De blev tagna på sängen. Förutsättningarna för att producera innehållet fanns redan men all logistik runtom har varit svår att hantera, inte minst transporterna. Tevsjö destilleri har tidigare skött all distribution själva och fram till i början av veckan har de själva alla flaskor till Systembolag i norr och i söder. Nu har man anlitat ett logistikföretag som sköter den biten.

Resten har man skött genom att kalla in folk som fått jobba nästan dygnet runt åt att producera sprit, men också klistra etiketter och tappa flaskor. Något som även cheferna alltså ägnar sig åt.

– Haha, ja, här jobbar alltid chefen, säger Anna Larsson.

Hon medger att succén beror på Småstadsliv och Anna Larsson tycker det är roligt att de har fått hoppa på framgångståget. Samtidigt är samarbetet helt i linje med företagets idé, att i mesta möjliga mån använda sig av det närodlade och lokalproducerade.

Läs mer: 2016 kommer bli Ingmars år

Samma tankar går igen hos humorgruppen Småstadsliv som byggt sin komik på skruvade tolkningar av det hälsingelokala. Det senaste året har gruppens popularitet vuxit explosionsartat och enligt Christer Johansson från Småstadsliv är det viktigt att, trots framgångarna, behålla det lokala.

– Vi tycker det var jättebra att Småstadsliv stannar i Hälsingland. Vi har vår storebror Dalarna där de lyckas med det mesta. Men vi är hungriga på framgång här i Hälsingland och jag tycker att det ska finnas en hälsingeådra i allt vi gör, säger Christer Johansson.

TV: Småstadslivs framgångsrecept: Det bygger på dialekten

Det är Christer som spelar karaktären Ingmar Andersson. Klippet när Ingmar kör ett så kallat pruttrace har visats långt över 130 000 gånger på Youtube. Christer Johansson tror att klippets framgång bygger på samma sak som all Småstadsliv-humor: igenkänningen.

– Det finns en Ingmar i oss alla. Mer eller mindre. Undanflykterna till frugan, och ursäkterna att man måste ta sig en sup innan man ska ut och hugga ved och så.

Christer Johansson är glad och överväldigad över den omedelbara succén som samarbetet med Tevsjö destilleri inneburit. Han såg det mest som ett roligt projekt, men i takt med framgångarna medger han att det känns lite tudelat att sälja en produkt på en karaktär som har problem med spriten. Och framgångarna har lett till en diskussion inom humorgruppen som tidigare har fått kritik av Konsumentverket för tidigare marknadsföring av produkten, där texten "Det är jävla tryck i den här ska ni veta, jävlar vilken... det är bra knuff i den här jäveln".

– Vi har tagit beslut att inte vifta med flaskan. Och vi ska inte spinna på supandet så. För det var ett helt annat allvar när flaskorna dök upp på Systembolaget, säger Christer Johansson.

Han vill inte blanda sig i någon politisk diskussion rörande drickandet, men är medveten att den finns där oavsett. Särskilt nu i juletider. Själv dricker han inte en droppe runt julen utan framhåller att det är barnens högtid.

Sen hoppas han att folk som ser klippen och köper flaskan förstår att det inte handlar om att sprida någon alkoholromantik.

– Det är inte själva spriten som ska ut. Det är humorn i svensken, som ska smyga och tassa för frugan. Krångla i sig en liten pruttare, det är där som humorn var, säger Christer Johansson.

TV+Text: Följ med på en ölresa till Hälsinglands olika bryggerier

Även Anna Larsson på Tevsjö destilleri framhåller humorn och det fiktiva som ett skäl till försäljningsframgången. Det handlar om en påhittad karaktär och om något är Ingmar ett avskräckande exempel, menar hon. Hon tror och hoppas att kunderna ser det likadant.

För Christer Johansson och Småstadslivs del ser det ut att bli lite lugn och ro efter en månad där showen "Klart sämsta julshowen" dragit fullsatta hus mer eller mindre dagligen.

Läs mer: Paret säljer egen spelmanssnaps

Även på Tevsjö destilleri hoppas man kunna hitta lite lugn och ro efter en omtumlande tid.

På frågan om Anna Larsson tror att hon kommer vara med om liknade succéer i framtiden, svarar hon att hon såklart hoppas på det.

– Men om det händer hoppas jag vi är lite mer förberedda, säger Anna Larsson.

Mer läsning