Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studier i Ljusdal kan ge snabbare behandling mot harpest

Ljusdal är ett av de områden i landet som hårdast drabbats av sjukdomen harpest. Studier av sjukdomsutbrotten på orten under perioden 1995-2005 har lett till en avhandling, som kan leda till bättre metoder för att snabbare diagnostisera sjukdomen.

Annons

Kerstin Svensson vid institutionen för klinisk biologi i Umeå står bakom avhandlingen, vilken hon kommer att försvara den 5 juni.

Hon har studierat harpestutbrott i Ljusdal och Örebro. I Ljusdal har harpest förekommit ganska frekvent sedan 1930-talet medan sjukdomen i Örebro endast förekommit i enstaka fall sedan 1930-talet fram till 1990-talet, då sjukdomen åter blev vanlig.

– Jag har försökt att spåra bakteriernas genetiska ursprung och hitta metoder för att snabbare kunna diagnostisera sjukdomen, säger Kerstin Svensson.

Harpest är en allvarlig sjukdom även om den inte är så vanligt förekommande. Den finns spridd över hela världen.

– Tidigare har man utgått från vilken bostadsort den drabbade haft eller vilket sjukhus patienten uppsökt och det har inte alltid varit liktydigt med platsen för smittan. I den här studien har jag kartlagt i vilka områden på de båda orterna som smittkällan finns, säger Kerstin Svensson.

I Ljusdal är det främst ett område kring Ljusnan från Nore och ned till golfbanan som är högriskområde för att bli smittad av harpest. Bakterien (Francisella tularensis) finns i vatten och jord och överförs till människan via djur, främst mygg.

Mer läsning

Annons