Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Studentfirande under solen

/

Under en stark sol väntar de nära och kära på att se sina studenter komma ut på trappan på Slottegymnasiet.

Annons

Framför Slottegymnasiet är det fullpackat med människor. Det ligger en förväntan i luften som är väldigt påtaglig. Snart kommer studenterna.

Jörgen Holmberg, lärare på Slottegymnasiet inleder ceremonin med ett tal och ett tack för den tiden de haft tillsammans. För tre år sedan var de blivande studenterna förväntansfulla inför att börja gymnasiet. Nu väntar nästa stora äventyr, ett betydligt längre sådant.

– Visa världen att de behövs. Ge dem den uppskattning de behöver, uppmanar Jörgen Holmberg publiken i sitt tal innan det är dags för den första klassen att stiga ut på trappan och ut i vuxenlivet.

Under fanfarer kliver sedan klass efter klass ut. De flesta är klädda i vitt eller kostym, många har sina studentmössor på. Det sprutas inte champagne ur flaskorna, Pommac duger dagen till ära lika bra. Musikklassen går så långt i sitt firande att de till och med slår sönder en gitarr. Skidgymnasiets studenter bjuder på avancerad akrobatik. Mediaprogrammet sjunger allsång med publiken.

När alla studenter har lämnat trappan sjunger de studentsången om studenternas lyckliga dagar. Avspärrningen mellan studenterna och publiken lyfts bort. Nu är det fritt fram att hänga blommor och presenter runt studenternas halsar. Skyltar prydda med gamla framletade barnbilder på studenterna har letats fram och hålls högt i luften. Det är så man hittar varandra i vimlet. Det tutas och sjungs och stämningen är allmänt glad även fast några av studenterna säger att de kommer att sakna varandra och de lovar att hålla kontakten.

– Visst är det lite tråkigt att inte komma tillbaka, säger Linnea Färlin medan hon väntar på att få åka iväg på studentflaket med sin klass.

Jonas Eriksson har gått lärlingslinjen. Han tycker att det är kul att äntligen ta studenten. Efter lite sommarfirande och vila väntar arbete.

– Planer inför framtiden det har ju alla såklart. Själv har jag fått jobb på Markentreprenad, säger han.

Efter att alla gratulationer är avklarade är det dags för den sista etappen på studentfirandet: den traditionsenliga flakparaden genom Ljusdal. Många av flaken, för att inte säga de flesta, är dekorerade med björkris och skyltar med vad som förmodligen är interna skämt. Ett flak uppmanar bilister att "tuta om du har ett jobb åt oss".

– För vi har tagit studenten! mässas det från många av flaken när de rullar ned mot Signeulsparken. Vad studenterna gör sedan återstår att se. Men en sak är säker i nuet: de har tagit studenten.

Mer läsning

Annons