Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömavbrott avslöjade kommunal sårbarhet

/
  • Det var under pågående installation av ett nytt system vid Ljusdals energis mottagningsstation i Sjulhamre, Ljusdal, som ondagens strömavbrott inträffade.

Kommunstyrelsen är kritisk över hur sårbara förvaltningarna är när det blir ett omfattande strömavbrott som i onsdags.

Annons

Vid torsdagens möte begärde kommunstyrelsen en rapport och åtgärdslista efter onsdagens strömavbrott för att förbättra beredskapen om ett avbrott skulle ske igen.

– Vi fick nu söka information hos både Ljusdal Energi och räddningstjänsten. Men räddningstjänsten visste heller inget förrän ansvarig förvaltningschef åkte dit och meddelade vad som hänt. När jag sökte information på internet var det inte på någon av våra egna utan på Hälsingetidningars hemsida som jag hittade ett telefonnummer som man kunde ringa, säger Nicklas Bremefors.

Ljusdal energi har fått kritik för att företaget inte tillräckligt snabbt gick ut med information.

– Vi är medvetna om det. Vi får lära av det här och göra en ordentlig krishantering, säger Jon Johansson, Ljusdal energi.

På grund av strömavbrottet gick datasystemet helt ned och det gick inte att informera den vägen. Det var även svårt att via telefon nå ut med information.

Att använda sig av radio för att få ut information glömdes bort i kaoset kring strömavbrottet.

– Vi får gå igenom våra rutiner och se vad vi kan göra bättre i fortsättningen. Vi borde ha informerat bättre om vad som hänt, säger Jon Johansson.

Det var troligen ett jordfel vid Ljusdal energis mottagningsstation i Sjulhamre, Ljusdal, som orsakade strömavbrottet, som lamslog kommunen på onsdagen.

I mottagningsstationen pågår installation av ett nytt, modernt system. Det var under arbete med det som felet uppstod. Felkällan är ännu inte funnen. Felsökning på onsdagen ledde till ännu ett strömavbrott, varför man i nuläget avvaktar med felsökning och gör omkopplingar förbi den sektor där det förmodade felet finns.

Det gamla systemet, som varit i bruk sedan slutet av 1970-talet, är på väg att bytas ut mot ett modernare och mer driftsäkert. Medan installationerna pågår är mottagningsstationen i full drift.

Mer läsning

Annons