Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för utgrävningar

/
  • Arkeologerna Elise Hovanta och Michel Guinard höll på onsdagskvällen en föreläsning om utgrävningarna som gjorts i Laforsen. Ett 50-tal intresserade tog del av den.
  • Tore Berglund, ordförande i Föne fornminnesförening, tittar på fynden i den lilla utställningen som finns på museet.
  • Det var en liten utställning med endast några få fynd av utgrävningarna, men den lockade besökarna att titta vad som fanns där.
  • Här ligger det fynd av diverse råmaterial.
  • En avslagsmejsel av grönsten.

Arkeologerna Elise Hovanta och Michel Guinard höll på onsdagskvällen föreläsning om de utgrävningar som gjorts i Laforsen under sommaren 2007 och 2008. Där berättade de om några av de fynd som hittats och hur arbetet har gått till.

Annons

På museumet i Ljusdal kom ett 50-tal intresserade som tog del av de upptäckter som arkeologerna Elise Hovanta och Michel Guinard sammanställt av de utgrävningar som gjorts på boplatsen i Laforsen från jägarstenåldern. De vill förmedla kunskapen och informationen av fynden de hittat och berätta om resultatet av deras arbete.

Föreläsningen inleddes med ett bildspel som visade bilder över den boplats i Laforsen som utgrävningarna gjorts, arbetets gång och också de olika fynd som grävts fram.

Ett speciellt fynd som de berättade om var ett tåben som hittats från en älg. Dateringen för fyndet är omkring 7000-7500 år före Kristus.

– Det är en rejält gammal boplats, säger Elise Hovanta.

Det har hittills gjorts 3000 fynd där halva yxämnen, skrapor och mikrospån av bergarter av olika slag grävts fram genom titthål. Michel Guinard berättar att det hittats många fynd av mikrospån som har använts till redskap. Men båda arkeologerna förklarar att det de hittat, det är bara rester och skräp. Det har inte hittat några kompletta fynd, såsom ett spjut, en yxa eller liknande.

– Vi har hittat det man har lämnat kvar efter sig, säger Michel Guinard.

Men det finns fortfarande fler ställen på boplatsen att gräva på så hoppet är inte ute. Målsättningen är att gräva en större, sammanhängande yta för att hitta rester av en eldstad eller liknande. I en våtmark i närheten av boplatsen tror de också att de kan hitta bearbetade ben som bevarats.

Ett annat fynd som arkeologerna pratade om var en del av en yxa, eller kanske en mejsel, som hittats någon gång under slutet av 1800-talet i Laforsen som bevarats på museet i Ljusdal. Om det är från just denna boplats, det vet man inte. Men de tror inte att det är omöjligt.

En miniutställning med en del av de fynd som hittats under de utgrävningar som gjorts finns att skåda på museumet i några veckor till. Är man dessutom intresserad att se boplatsen kommer det att ordnas en visning i Laforsen i sommar.

Mer läsning

Annons