Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för prostataproblem

/
  • Prostataföreningen Gävleborgs ordförande Lars-Börje Hellberg kunde räkna in 40-talet åhörare i Ljusdal där temat var prostatacancer.

Prostataföreningen Gävleborg hade tidigare bara ett handfull medlemmar i Ljusdal. Men efter onsdagskvällens föredrag om prostatacancer har medlemsantalet på orten mer än fördubblats.

Annons

– Jag kan inte säga exakt hur många nya medlemmar det blev. Men minst fem bör det vara, säger Stig Norrby, Ljusdal, styrelseledamot i föreningen som lockade 40-talet åhörare till onsdagens föredrag.

Lars-Börje Hellberg i Hudiksvall är ordförande i Prostataföreningen och inledde kvällen med att betona behovet av att män över 50 år bör ta PSA-test.

Lars-Börje Hellberg sa att detta test, ett slags blodprov, borde vara lika självklart för män som mammografi är för kvinnor.

Men Prostataföreningens åsikt delas inte av expertisen, i varje fall inte av de tre överläkare från Gävle som föreläste i Ljusdal på onsdagskvällen.

Benny Holmström, överläkare på urologen i Gävle, sa att PSA-testerna inte ger en heltäckande bild över eventuell cancer i prostata.

Mer läsning

Annons