Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora utmaningar för omsorgschefen i Ljusdal: "Vi är ju inte i hamn på något sätt"

/
  • Omsorgschefen Mikael Björk tycker det finns mycket att ta tag framöver inom omsorgsförvaltningens område.

Underskottet inom omsorgsförvaltningen i Ljusdal ökar allt mer och omsorgschefen Mikael Björk ser att det finns stora utmaningar att ta tag i framöver.

Annons

– Ja, vi är ju inte i hamn på något sätt. Vi är i det stadiet att det inte går att hyvla bort de här stora underskotten utan då måste man titta på mer strukturella förändringar.

Den stora frågan är hur underskottet från 2015 och tidigare år ska hanteras. Hälften av underskotten måste enligt nuvarande system hämtas igen inom tre år.

– Jag ser inte att vi har några som helst förutsättningar att både komma i balans och göra ett plusresultat för att hämta igen det här.

Mikael Björk menar att det blir en politisk fråga hur det ska hanteras.

– Omsorgsnämnden har begärt att underskottet från 2014 ska avskrivas och jag är tämligen övertygad om att man också begär att 2015 års underskott ska avskrivas.

Förvaltningen har egentligen bara två alternativ att välja på, enligt omsorgschefen.

– Antingen om vi kan öka våra intäkter, till exempel genom att få en tilläggsbudget, eller så måste vi minska på kostnaderna.

Läs också: Ingen höjning av taxa inom äldreomsorgen i Ljusdal – förslag skickades tillbaka

Men han tror ändå det finns saker de kan ändra på i verksamheten.

– Sättet vi är organiserade på, hur vi utnyttjar resurserna vi har i dag. Kan vi omprioritera på den budgetram vi har, kan vi göra vissa omprioriteringar som kan ge effekt.

Om man tittar kanske 10-15 år framåt i tiden tror omsorgschefen att välfärdsteknik kan bli en del av lösningen för att bli mer effektiv inom förvaltningen.

Läs också: Nattkameror i hemtjänsten ska spara pengar

– Nattkameror ser vi att många inför i sina kommuner. Det är i första hand för att öka kvaliteten hon kunden att denne inte får en störd nattsömn. Sen är det naturligtvis så att det också finns samhällsekonomiska vinster.

Att kommunicera digitalt kan också underlätta arbetet framöver.

– Vi jobbar med vårdplanering och när en person exempelvis har en vårdplanering på sjukhuset i Hudiksvall så kan vi sitta här och göra det via länk.

Samtidigt är ny teknik inte hela lösningen, framhåller Mikael Björk.

– Samhället står inför stora utmaningar.

Nyligen fick före detta omsorgschefen Marita Wikström en ny tjänst som kvalitets- och utvecklingschef. En del av arbetet handlar om att försöka minska sjuklönekostnaderna.

– Där måste vi hitta smarta sätt, göra smarta investeringar i personalen som i sin tur sänker sjukfrånvaron.

Det är också viktigt att utveckla missbruksvården, anser Mikael Björk.

Läs också: Kraftig ökning av barn som far illa

– Där ser vi att om vi inte gör någonting så riskerar vi att få fortsatt höga placeringstal till höga kostnader och då är det kanske bättre att göra en investering när det i sin tur kan sänka kostnaden på sikt och förhindra fortsatta placeringar att man inte måste skickas fram och tillbaka.

Han tycker också det finns tuffa utmaningar inom individ- och familjeomsorgen, IFO.

– Det finns ett tryck på socialtjänsten i hela landet. Nu har vi konsulter inne, vilket så klart ökar kostnaden. Man vet att när det är brist på konsulter då är det kris.

Läs också: Socionomer bristvara i hela landet – i Nordanstig kostar konsulter över halvmiljonen

Mer läsning

Annons